profiteroli-przystawka z pikantnym nadzieniem z krewetek i sera

proste, łatwe i jednocześnie wykwintne danie. Próbujemy!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 27 % 9 g
194 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przeglądając kiedyś magazyn z przepisami kulinarnymi, natknąłem się na danie profiteroli z nadzieniem. Piękna nazwa była trochę myląca, nie miałam pojęcia, co to jest. Po zapoznaniu się z przepisem, tylko się uśmiechnąłem, okazało się, że są to nasze zwykłe eklery. Wypełniacz profiteroles jest najbardziej zróżnicowany: kremy, słodkie nadzienia, ser, twaróg. Potrzebowałem przepisu na ucztę z dużą ilością jedzenia dla dorosłych, poważnych ludzi. Zrobiłem więc profiteroles z nadzieniem z krewetek.
przygotuj ciasto parzone. Wlej wodę lub mleko do rondla, dodaj trochę soli i podpal. Szybko wlej mąkę do gotowanego płynu. Mieszając po 5 minutach otrzymamy jednorodną masę.
zdejmij go z pieca, ostudź trochę, aby było po prostu ciepłe i weź jedno jajko na raz. Dokładnie wymieszaj.
przygotuj blachę do pieczenia. Smarujemy go tłuszczem i za pomocą łyżeczki zwilżonej wodą lub torebki cukierniczej sadzimy profiteroles na blasze do pieczenia. Kształt może być dowolny. Obserwujemy odległość między produktami, biorąc pod uwagę wzrost objętości.
profiteroles powinny spędzić około 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Główna sztuczka, aby zapobiec osiadaniu produktów: nie wyjmuj ich natychmiast, ale odstaw w otwartym piekarniku.
do nadzienia: wkładamy do blendera krewetki, miękki ser śmietankowy, ogórek, śmietanę i wlewamy sok z cytryny. Ubij wszystko i napełnij nasze wypieki przez otwór w górnej części.
musisz udekorować małymi krewetkami i gałązkami zieleni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy