skład / składniki
metoda gotowania
przeglądając kiedyś magazyn z przepisami kulinarnymi, natknąłem się na danie profiteroli z nadzieniem. Piękna nazwa była trochę myląca, nie miałam pojęcia, co to jest. Po zapoznaniu się z przepisem, tylko się uśmiechnąłem, okazało się, że są to nasze zwykłe eklery. Wypełniacz profiteroles jest najbardziej zróżnicowany: kremy, słodkie nadzienia, ser, twaróg. Potrzebowałem przepisu na ucztę z dużą ilością jedzenia dla dorosłych, poważnych ludzi. Zrobiłem więc profiteroles z nadzieniem z krewetek.
przygotuj ciasto parzone. Wlej wodę lub mleko do rondla, dodaj trochę soli i podpal. Szybko wlej mąkę do gotowanego płynu. Mieszając po 5 minutach otrzymamy jednorodną masę.
zdejmij go z pieca, ostudź trochę, aby było po prostu ciepłe i weź jedno jajko na raz. Dokładnie wymieszaj.
przygotuj blachę do pieczenia. Smarujemy go tłuszczem i za pomocą łyżeczki zwilżonej wodą lub torebki cukierniczej sadzimy profiteroles na blasze do pieczenia. Kształt może być dowolny. Obserwujemy odległość między produktami, biorąc pod uwagę wzrost objętości.
profiteroles powinny spędzić około 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Główna sztuczka, aby zapobiec osiadaniu produktów: nie wyjmuj ich natychmiast, ale odstaw w otwartym piekarniku.
do nadzienia: wkładamy do blendera krewetki, miękki ser śmietankowy, ogórek, śmietanę i wlewamy sok z cytryny. Ubij wszystko i napełnij nasze wypieki przez otwór w górnej części.
musisz udekorować małymi krewetkami i gałązkami zieleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g