mintaj smażony z ryżem i piklami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby ugotować smażonego mintaja z ryżem i piklami, musimy najpierw kupić świeżego mintaja na rynku, mrożony też pójdzie. Rozmrażamy zamrożonego mintaja w temperaturze pokojowej, a następnie myjemy, dokładnie myjemy i kroimy na małe porcje. Pocieramy te kawałki solą, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i pozostawiamy do namoczenia na 10-15 minut. Następnie kładziemy patelnię na kuchence, a gdy się nagrzeje, wlej tam słonecznik lub oliwę z oliwek. Wlej trochę mąki do talerza i zwiń kawałki ryby w tej mące i usmaż je na rozgrzanej patelni. Smaż każdą stronę przez około 5-7 minut na średnim ogniu. Gotuj ryż. Na patelnię zbieramy wodę i kładziemy na kuchence. Jak tylko woda się zagotuje, rozprowadź delikatnie umyty ryż i gotuj przez 15 minut. Następnie wrzuć ryż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Połóż rybę na talerzu z jednej strony, ryż z drugiej strony. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nasze jedzenie. Myjemy pietruszkę i kładziemy na wierzchu i bokach naszego naczynia. Taki przepis kulinarny będzie potrzebny nie tylko na święta, ale także w dni powszednie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g