biszkopt maślany

najdelikatniejszy, po prostu zwiewny biszkopt!Nie kruszy się, doskonale zachowuje swój kształt. Ten wspaniały biszkopt maślany może być podstawą wielu ciast. Można go impregnować dowolnymi sokami i napojami alkoholowymi, posmarować różnymi rodzajami kremów (kwaśną śmietaną, masłem, jajkiem, kremem i tak dalej). Jeden przepis kulinarny, a w rezultacie wspaniały deser na każdy gust.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 53 % 26 g
274 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

najważniejszą rzeczą w przygotowaniu dowolnego biszkoptu jest ubicie jajek do takiego stanu, aby nie wylewały się z pojemnika. Ale biszkopt maślany wymaga nieco innego podejścia: zaczynamy ubijać masło z cukrem, aż będzie puszyste. Po wprowadzeniu jednego żółtka i doprowadzeniu do jednorodnego stanu. W osobnej misce zaczynamy ubijać zimne białka, wrzucamy odrobinę soli i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Połowę powstałej masy białkowej dodajemy do żółtek. W tym samym miejscu mieszamy przesianą mąkę, skrobię. Wymieszaj i rozłóż pozostałe białka. Przenieś ciasto do formy i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy