biszkopt maślany
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
najważniejszą rzeczą w przygotowaniu dowolnego biszkoptu jest ubicie jajek do takiego stanu, aby nie wylewały się z pojemnika. Ale biszkopt maślany wymaga nieco innego podejścia: zaczynamy ubijać masło z cukrem, aż będzie puszyste. Po wprowadzeniu jednego żółtka i doprowadzeniu do jednorodnego stanu. W osobnej misce zaczynamy ubijać zimne białka, wrzucamy odrobinę soli i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Połowę powstałej masy białkowej dodajemy do żółtek. W tym samym miejscu mieszamy przesianą mąkę, skrobię. Wymieszaj i rozłóż pozostałe białka. Przenieś ciasto do formy i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g