likier kawowy z miodem kardamonowym na alkoholu

świetny meksykański likier kawowy. Smak jest niesamowity!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
173 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 37 D 35 min

to kulinarny przepis na bardzo wyrafinowany likier, który jest używany do komponowania wielu koktajli. Koktajle alkoholowe są cenne, ponieważ można je spożywać z jedzeniem lub samodzielnie. Dlatego we współczesnym społeczeństwie koktajle są bardzo popularne.
bierzemy 24 gramy mielonej kawy "czekolada", parzymy ją w Turku lub w ekspresie do kawy z dodatkiem kardamonu i waniliny. Schłodzić do temperatury pokojowej. Oddzielnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. I też chłodzimy. Wymieszaj oba gotowe płyny-kawę i miód, dodaj pozostałą mieloną kawę. Wlej alkohol do przygotowanej cieczy i natychmiast zamknij pokrywkę lub korek, aby alkohol nie wyparował.
w temperaturze pokojowej nalegaj przez miesiąc. Gotowy napój jest filtrowany przez cztery warstwy gazy i butelkowany. W butelkach Kahlua powinna stać przez co najmniej tydzień. Następnie wysyłamy je do lodówki.
chcę ostrzec, że ten przepis Kahlua został stworzony specjalnie do domowego gotowania. Klasyczny przepis nie zawiera miodu. A jednak, jeśli nie masz alkoholu, ale masz wódkę, możesz przygotować taki Likier, zastępując objętość alkoholu i część wody wódką. Ilość wody w tym wariancie maleje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy