kurczak w białym winie z rozmarynem i czosnkiem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od podgrzania piekarnika do 200 stopni. Następnie bierzemy tuszę z kurczaka, która nie jest bardzo duża, dobrze ją myjemy i suszymy.
teraz pocieramy ptaka wewnątrz i na zewnątrz pieprzem, rozmarynem i solą. Teraz obieramy czosnek i wkładamy 6-7 goździków do brzucha kurczaka.
teraz bierzemy brojler i wlewamy do niego około pół szklanki wina, wkładamy tam kurczaka. Teraz wkładamy tusze z kurczaka do już nagrzanego piekarnika i smażymy je tam przez około 2 godziny.
1,5 godziny po rozpoczęciu gotowania kurczaka wlej pozostałe wino, włóż posiekaną cebulę. Gotujemy kurczaka przez kolejne 30-40 minut, a następnie wyjmujemy.
kładziemy gotowego ptaka na naczyniu ozdobionym warzywami i owocami według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g