czerwone wino z brandy gorące

udana Fantazja na temat klasycznego grzanego wina! Zasadniczo gorące wino jest powszechnie nazywane grzanym winem. Jest to starożytny napój, który według wielu Kronik był znany już w starożytnym Rzymie. Jednak szczyt popularności osiągnął w średniowieczu i znalazł szerokie zastosowanie w krajach skandynawskich i Wielkiej Brytanii. Ten przepis kulinarny odnosi się do kuchni angielskiej, chociaż, jak powiedziałem, gorące wino jest przygotowywane w wielu krajach europejskich.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
105 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.


bierzemy szklaną lub emaliowaną patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy do niej wino i koniak. Dodaj cukier, mielony cynamon (możesz w paluszkach, jest jeszcze lepiej), goździki, skórkę z cytryny (połówki lub całą cytrynę), sok z jednej cytryny, a także zmieloną gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj i umieść na umiarkowanym ogniu. Okresowo mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na około dziesięć minut, a następnie filtrujemy przez sitko. Powstały napój podgrzewa się przed podaniem i wlewa do specjalnych szklanek. Do każdego można dodać plasterek cytryny lub limonki. Aby cieszyć się smakiem grzanego wina, nie podaje się do niego jedzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy