czerwone wino z brandy gorące
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierzemy szklaną lub emaliowaną patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy do niej wino i koniak. Dodaj cukier, mielony cynamon (możesz w paluszkach, jest jeszcze lepiej), goździki, skórkę z cytryny (połówki lub całą cytrynę), sok z jednej cytryny, a także zmieloną gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj i umieść na umiarkowanym ogniu. Okresowo mieszając doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na około dziesięć minut, a następnie filtrujemy przez sitko. Powstały napój podgrzewa się przed podaniem i wlewa do specjalnych szklanek. Do każdego można dodać plasterek cytryny lub limonki. Aby cieszyć się smakiem grzanego wina, nie podaje się do niego jedzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g