ciasto biszkoptowe na kefirze
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło lub margarynę w schłodzonej formie wcieramy na grubej tarce, następnie zmielimy z cukrem i dodajemy jajko. Sól, stopniowo wprowadzaj mąkę i zmiel wszystko na gładką masę. Dokładne mieszanie jest kluczem do dobrej jakości biszkoptu. Wlać kefir i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodaj sodę, umyte i parzone rodzynki we wrzącej wodzie. Formę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Tym, co jest pod ręką. Piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Aby powoli ostygnąć, pozostaw w piekarniku na kolejne pięć minut.
po ostygnięciu biszkoptu można go pokroić na dwa ciasta i posmarować dżemem lub śmietaną. Posyp ciasto kefirem cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g