ciasto z bułką tartą waniliową

pyszna porcja słodyczy podbije Twoją kuchnię!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 44 g
283 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

trudno sobie nawet przypomnieć, kiedy i gdzie dokładnie zapoznałem się z przepisem na ciasto waniliowe "ziemniaki". W latach 80. bułka tarta waniliowa była obfita w każdym delikatesie i była uważana za jeden z ulubionych przysmaków dzieci w wieku szkolnym, wraz z paluszkami kukurydzianymi i płatkami zbożowymi. Umiejętne hostessy zrobiły wiele z tych krakersów. Nie jest przesadą stwierdzenie, że te krakersy wzbogaciły kuchnię rosyjską o wiele nowych przepisów kulinarnych. Możliwe nawet, że ten przepis mogłem przeczytać w jakiejś starej gazecie. Ale faktem jest, że wędruje mi z notatnika do Notatnika, a teraz jest mocno osadzony na dysku flash USB. Wydawałoby się proste jedzenie, a nawet najtrudniejsze do przygotowania wypieki cukiernicze nie zaspokajają smaku. W mikserze ubijam miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Do powstałej jednorodnej masy dodaję kakao i syrop z dżemu. Wolę truskawki lub czereśnie. Wsypuję krakersy waniliowe i jądra orzechów do maszynki do mięsa i przygotowuję z nich proszek. Jeśli chodzi o orzechy: mogą to być orzechy włoskie, mogą to być orzeszki ziemne lub orzechy laskowe, które mają. Masę, orzechy i mleko mieszam w blenderze i formuję "ziemniaki", które posypuję proszkiem kakaowym. Ciasta wkładam do zamrażarki na godzinę, a kiedy je wyjmuję, dekoruję gotowe "ziemniaki" cukrem pudrem i kładę jagody z dżemu na wierzchu. Jeśli dżem z kośćmi, musisz je zdobyć. Jeśli w domu są wakacje, ciasta z krakersów waniliowych "ziemniaki" będą bardzo przydatne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy