wino gronowe
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować wytrawne wino gronowe w domu, należy użyć dojrzałych jagód gronowych Chasle lub odmiany Muscat. Najpierw oddziel jagody od pędzli i posortuj, usuwając pomarszczone i zgniłe. Następnie ugniatamy jagody nad emaliowanymi naczyniami przez durszlak. Ciasto i sok zbieramy w pojemniku o pojemności 10 litrów, przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze około 28 stopni na 3 dni do fermentacji. Pod koniec okresu fermentacji sok opada na dno, a ciasto pozostaje na górze. Po tygodniu mieszaninę należy przecedzić przez durszlak i wycisnąć ciasto. Sok wlewa się do emaliowanego naczynia i pozostawia do fermentacji na kolejne 12-20 dni, aż stanie się mętny. Przez syfon wlej sok do czystego pojemnika i przechowuj przez około 2 miesiące w temperaturze 10 stopni. W tym czasie kwasowość wina spada, nabiera przejrzystości i jasnego koloru. Gotowe wino wlewa się do butelek, pozostawiając przestrzeń między płynem a korkiem. Zamykamy butelki. Wino staje się suche z powodu całkowitej fermentacji cukru w winogronach do alkoholu. Jeśli zawartość cukru w jagodach jest niska, należy dodać cukier granulowany w ilości 50 g na 1 litr soku winogronowego podczas przygotowywania wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g