wino gronowe

klasyczny bukiet wina zawsze pozostaje nieskazitelny.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
aby przygotować wytrawne wino gronowe w domu, należy użyć dojrzałych jagód gronowych Chasle lub odmiany Muscat. Najpierw oddziel jagody od pędzli i posortuj, usuwając pomarszczone i zgniłe. Następnie ugniatamy jagody nad emaliowanymi naczyniami przez durszlak. Ciasto i sok zbieramy w pojemniku o pojemności 10 litrów, przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze około 28 stopni na 3 dni do fermentacji. Pod koniec okresu fermentacji sok opada na dno, a ciasto pozostaje na górze. Po tygodniu mieszaninę należy przecedzić przez durszlak i wycisnąć ciasto. Sok wlewa się do emaliowanego naczynia i pozostawia do fermentacji na kolejne 12-20 dni, aż stanie się mętny. Przez syfon wlej sok do czystego pojemnika i przechowuj przez około 2 miesiące w temperaturze 10 stopni. W tym czasie kwasowość wina spada, nabiera przejrzystości i jasnego koloru. Gotowe wino wlewa się do butelek, pozostawiając przestrzeń między płynem a korkiem. Zamykamy butelki. Wino staje się suche z powodu całkowitej fermentacji cukru w winogronach do alkoholu. Jeśli zawartość cukru w jagodach jest niska, należy dodać cukier granulowany w ilości 50 g na 1 litr soku winogronowego podczas przygotowywania wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g

Podobne przepisy