wino jabłkowe
skład / składniki
80
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie ma potrzeby używania żadnego sprzętu do produkcji wina w domu, wszystko jest bardzo proste i niedrogie.
jabłka lepiej brać odmiany kwaśne. Najpierw wyciśnij sok z jabłek, dodaj wodę i połowę cukru, wlej do pojemnika (lub pojemnika) do fermentacji, koniecznie o ¾ całkowitej objętości, ponieważ podczas szybkiej fermentacji nastąpi intensywne pienienie. Po 7 dniach dodaj resztę cukru. Fermentacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej przez około miesiąc, koniec procesu zależy od klarowania wina i gęstego osadu na dnie. W tym czasie osad jest usuwany przez syfon, wino wlewa się do pojemnika po brzegi i utrzymuje przez kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie pozostaje tylko wlać go do butelek i zatkać. Wino jabłkowe powinno uzyskać złoty kolor, o orzeźwiającym kwaśnym smaku z jabłkowym aromatem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g