wino jabłkowe

dobre wino potrzebuje tylko kilku kilogramów jabłek! Jabłko to jeden z owoców, który rośnie daleko na północy, rośnie tam, gdzie nie ma już innych owoców. Przepisy kulinarne na bazie jabłek masa. Jabłka to nie tylko pyszne jedzenie, ale także doskonały napój, a mianowicie sok i wino.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
105 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 37 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

nie ma potrzeby używania żadnego sprzętu do produkcji wina w domu, wszystko jest bardzo proste i niedrogie.
jabłka lepiej brać odmiany kwaśne. Najpierw wyciśnij sok z jabłek, dodaj wodę i połowę cukru, wlej do pojemnika (lub pojemnika) do fermentacji, koniecznie o ¾ całkowitej objętości, ponieważ podczas szybkiej fermentacji nastąpi intensywne pienienie. Po 7 dniach dodaj resztę cukru. Fermentacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej przez około miesiąc, koniec procesu zależy od klarowania wina i gęstego osadu na dnie. W tym czasie osad jest usuwany przez syfon, wino wlewa się do pojemnika po brzegi i utrzymuje przez kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie pozostaje tylko wlać go do butelek i zatkać. Wino jabłkowe powinno uzyskać złoty kolor, o orzeźwiającym kwaśnym smaku z jabłkowym aromatem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy