Sałatka świąteczna z szynką i grzankami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać
Krok 3:
Szynkę pokroić w kostkę
Krok 4:
Drobno posiekaj ser
Krok 5:
Warzywa umyć, osuszyć i drobno posiekać
Krok 6:
Z kukurydzy spuść płyn
Krok 7:
Połącz razem ser, szynkę
Krok 8:
Kukurydza, warzywa
Krok 9:
I dobrze wymieszaj. Usuń część krakersów, odłóż trochę na bok do dekoracji. Dopraw sałatkę majonezem i ponownie wymieszaj, jeśli chcesz dodać sól
Krok 10:
Udekoruj według własnych upodobań
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ser warkocz - 320 kcal/100g