angielska babeczka z pomarańczami czekoladowymi i suszonymi owocami

bardzo smaczna, aromatyczna babeczka. Przygotowanie nie jest bardzo trudne. To klasyczny przepis na angielską świąteczną babeczkę. Jeśli namoczysz ciastko alkoholem, będzie ono przechowywane przez kilka miesięcy bez czerstwienia i nabierania smaku.
MaksimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 71 % 39 g
267 kcal
IG: 5 / 62 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

potrzebujemy naczynia do pieczenia 24 cm, pergaminu, małego rondla (1,5-2 L) lub patelni, łopatki do mieszania.

1. Jeśli suszone owoce są brudne lub poddane wstępnej obróbce, należy je umyć i wysuszyć. Pokrój duże suszone owoce (suszone morele i suszone śliwki) w paski, włóż je do rondla. Do suszonych owoców dodajemy masło pokrojone w małe kostki, miód, czekoladę, alkohol i przyprawy połamane na małe kawałki.

można użyć dowolnego aromatycznego alkoholu, takiego jak koniak, whisky, rum, likier.

przyprawy zwykle biorę całe (z wyjątkiem cynamonu) i mielę je w moździerzu lub blenderze. W ten sposób lepiej ujawniają swój zapach.

pomarańcze należy również umyć, usunąć z nich skórkę i wycisnąć sok.

skórkę można usunąć w następujący sposób:

  • zetrzyj pomarańczę na drobnej tarce;
  • ostrożnie usuwając skórkę nożem, ale potem trzeba ją drobno posiekać;
  • lub specjalnym narzędziem do usuwania skórki;

W tym przypadku musisz usunąć tylko pomarańczową część skórki, biała część dodaje goryczy.

skórkę i sok z pomarańczy należy dodać do garnka.

2. Powstałą mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszanka będzie wyglądać jak bardzo aromatyczna owsianka w kolorze czekolady.

3. Mieszaninę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Mieszaj jajka pojedynczo.

osobno wymieszaj mąkę i sodę. Dodaj mąkę do garnka i bardzo dobrze wymieszaj, aby nie pozostały suche grudki mąki. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby gluten i soda zaczęły działać. Mąka zacznie wiązać wszystkie składniki tworząc lepką masę, a soda zareaguje z miodem i sokiem pomarańczowym tworząc bąbelki dwutlenku węgla.

4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i rozłóż na nim ciasto. Ciasto okaże się dość płynne.

babeczka piecze się przez 1 do 2 godzin w zależności od piekarnika. Gotowe ciasto należy sprawdzić szpikulcem.

* według klasycznej receptury babeczka jest codziennie, przez tydzień, smarowana i nasączana alkoholem, uzyskując armat i bogaty smak. Przed podaniem posypane cukrem pudrem lub pokryte lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy