skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy naczynia do pieczenia 24 cm, pergaminu, małego rondla (1,5-2 L) lub patelni, łopatki do mieszania.
1. Jeśli suszone owoce są brudne lub poddane wstępnej obróbce, należy je umyć i wysuszyć. Pokrój duże suszone owoce (suszone morele i suszone śliwki) w paski, włóż je do rondla. Do suszonych owoców dodajemy masło pokrojone w małe kostki, miód, czekoladę, alkohol i przyprawy połamane na małe kawałki.
można użyć dowolnego aromatycznego alkoholu, takiego jak koniak, whisky, rum, likier.
przyprawy zwykle biorę całe (z wyjątkiem cynamonu) i mielę je w moździerzu lub blenderze. W ten sposób lepiej ujawniają swój zapach.
pomarańcze należy również umyć, usunąć z nich skórkę i wycisnąć sok.
skórkę można usunąć w następujący sposób:
- zetrzyj pomarańczę na drobnej tarce;
- ostrożnie usuwając skórkę nożem, ale potem trzeba ją drobno posiekać;
- lub specjalnym narzędziem do usuwania skórki;
W tym przypadku musisz usunąć tylko pomarańczową część skórki, biała część dodaje goryczy.
skórkę i sok z pomarańczy należy dodać do garnka.
2. Powstałą mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszanka będzie wyglądać jak bardzo aromatyczna owsianka w kolorze czekolady.
3. Mieszaninę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Mieszaj jajka pojedynczo.
osobno wymieszaj mąkę i sodę. Dodaj mąkę do garnka i bardzo dobrze wymieszaj, aby nie pozostały suche grudki mąki. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby gluten i soda zaczęły działać. Mąka zacznie wiązać wszystkie składniki tworząc lepką masę, a soda zareaguje z miodem i sokiem pomarańczowym tworząc bąbelki dwutlenku węgla.
4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i rozłóż na nim ciasto. Ciasto okaże się dość płynne.
babeczka piecze się przez 1 do 2 godzin w zależności od piekarnika. Gotowe ciasto należy sprawdzić szpikulcem.
* według klasycznej receptury babeczka jest codziennie, przez tydzień, smarowana i nasączana alkoholem, uzyskując armat i bogaty smak. Przed podaniem posypane cukrem pudrem lub pokryte lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Alkohol - 83 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g