skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy dwieście gramów liści winogron potrzebnych do przepisu na przygotowanie dolmy. Układamy liście w misce i zalewamy wrzącą wodą, następnie należy wrzucić liście do durszlaka i pozwolić wodzie spłynąć, po czym usuwamy ogonki z każdego liścia.
Krok 2:
Smażyć na patelni na złoty kolor Dwie głowy posiekanej cebuli, po dodaniu do niej dwóch łyżek oleju roślinnego.
Krok 3:
Włóż do dużej miski sześćset gramów mielonej wieprzowiny z wołowiną 50/50 i dodaj sól do smaku.
Krok 4:
Wlej pół łyżeczki kolendry do miski z mielonym mięsem.
Krok 5:
Dodaj mieszankę papryki do miski z mięsem mielonym do smaku.
Krok 6:
Dodaj koperek, pietruszkę i bazylię do miski z mięsem mielonym do smaku.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 8:
Do wspólnej miski rozprowadzamy cztery łyżki ugotowanego ryżu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 10:
Przenieś cebulę smażoną na złoty kolor z patelni do miski i wymieszaj.
Krok 11:
Rozłóż liście winogron na desce gładką stroną do dołu i ułóż ugotowane mięso mielone w pożądanej proporcji.
Krok 12:
Złóż liście kopertą i zawiń rolkę.
Krok 13:
Ugotowane bułki układamy warstwami, szwem w dół, w wygodnej do tego patelni.
Krok 14:
Napełnij bułki wcześniej przygotowanym bulionem wołowym, aby je przykrył.
Krok 15:
Na wierzchu ugotowanych bułek należy położyć odwrócony talerz, aby nie poruszały się podczas gotowania.
Krok 16:
Zamknij patelnię pokrywką, umieść ją na kuchence i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień kuchenki do średniego i gotuj dolmę przez czterdzieści minut.
Krok 17:
Rozłóż ugotowaną dolmę na talerzach i jako sos podawaj jogurt naturalny zmieszany z mielonym czosnkiem, możesz zastąpić jogurt matsoni ze sfermentowanego mleka lub kwaśną śmietaną, która doskonale komponuje się z przyprawami i ziołami.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
pyszne gołąbki w liściach winogron często zdobią nasz świąteczny stół. Duża porcja cieszy nie tylko gospodynię, ale także gości. Dolma według naszego przepisu okazuje się delikatna i soczysta, ulubione danie mięsne naszej rodziny! Gotuj z nami! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal / 100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g