dolma nadziewana mielonym mięsem, ryżem, cebulą i ziołami

pikantne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny! Idealny przepis na przygotowanie dolmy z nadzieniem z mielonego mięsa, ryżu, cebuli i ziół w liściach winogron, które wszyscy pokochają i mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
157 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy dwieście gramów liści winogron potrzebnych do przepisu na przygotowanie dolmy. Układamy liście w misce i zalewamy wrzącą wodą, następnie należy wrzucić liście do durszlaka i pozwolić wodzie spłynąć, po czym usuwamy ogonki z każdego liścia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć na patelni na złoty kolor Dwie głowy posiekanej cebuli, po dodaniu do niej dwóch łyżek oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do dużej miski sześćset gramów mielonej wieprzowiny z wołowiną 50/50 i dodaj sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół łyżeczki kolendry do miski z mielonym mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszankę papryki do miski z mięsem mielonym do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koperek, pietruszkę i bazylię do miski z mięsem mielonym do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do wspólnej miski rozprowadzamy cztery łyżki ugotowanego ryżu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś cebulę smażoną na złoty kolor z patelni do miski i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż liście winogron na desce gładką stroną do dołu i ułóż ugotowane mięso mielone w pożądanej proporcji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż liście kopertą i zawiń rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugotowane bułki układamy warstwami, szwem w dół, w wygodnej do tego patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij bułki wcześniej przygotowanym bulionem wołowym, aby je przykrył.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzchu ugotowanych bułek należy położyć odwrócony talerz, aby nie poruszały się podczas gotowania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zamknij patelnię pokrywką, umieść ją na kuchence i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień kuchenki do średniego i gotuj dolmę przez czterdzieści minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ugotowaną dolmę na talerzach i jako sos podawaj jogurt naturalny zmieszany z mielonym czosnkiem, możesz zastąpić jogurt matsoni ze sfermentowanego mleka lub kwaśną śmietaną, która doskonale komponuje się z przyprawami i ziołami.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pyszne gołąbki w liściach winogron często zdobią nasz świąteczny stół. Duża porcja cieszy nie tylko gospodynię, ale także gości. Dolma według naszego przepisu okazuje się delikatna i soczysta, ulubione danie mięsne naszej rodziny! Gotuj z nami! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal / 100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy