beza na ciasto wielkanocne

Udekoruj ciasta piękną i pyszną bezą! Bezę na ciasto można przygotować na wiele sposobów. Ten przepis ujawnia sekrety gotowania włoskiej bezy. Nawiasem mówiąc, nie tylko ciasta można ozdobić tak pysznym kremem. Jeśli nadal ubijasz przez kolejne 3-4 minuty, beza stanie się jeszcze gęstsza i można nią ozdobić babeczki, babeczki i inne ciasta.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 58 g
243 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

beza białkowa różni się od zwykłych bitych białek, którymi dekorowały ciasta naszych babć. Jego konsystencja jest gładsza, gęstsza, wygląda na błyszczącą bezę. Ciasto ozdobione bezą wygląda bardziej estetycznie i nowocześnie. Beza jest przygotowywana na zasadzie bezy, nie ma nic szczególnie skomplikowanego. W tej chwili istnieje kilka rodzajów bezy, z których z powodzeniem korzystają kucharze: szwajcarski, włoski, francuski. Skład każdego jest prawie identyczny, zmienia się tylko technologia gotowania. Istnieje podstawowa zasada dla wszystkich przepisów: na każdą część białka stosuje się dwie części cukru.

1. Dzielimy cukier na dwa pojemniki, w jednym powinno być 50 gramów cukru, w drugim-100 gramów.

2. A teraz przygotuj syrop cukrowy. Wlej wodę do małego rondla lub rondla, wlej cukier z większego pojemnika. W tym momencie można opcjonalnie dodać aromat, taki jak ekstrakt waniliowy.

3. Wysyłamy pojemnik na średnim ogniu, doprowadzamy masę do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5-6 minut.

4. Możesz sprawdzić, czy syrop jest gotowy w ten sposób: kroplę syropu kapiemy do miski z lodowatą wodą, a następnie staramy się wziąć tę kroplę palcami i zwinąć w kulkę. Jeśli to możliwe, syrop jest gotowy.

właściciele termometru kulinarnego mają więcej szczęścia: syrop gotujemy, aż osiągną 110 stopni, na tym etapie jest gotowy.

5. Gdy syrop będzie gotowy, przejdź do białek. Włóż białka do czystego, suchego pojemnika, ubij mikserem elektrycznym na niskich obrotach.

6. Gdy białka zamieniają się w pianę, wlej cukier. Zwiększ prędkość, ubij Biel. Ważne jest, aby złapać moment, w którym proteiny już zachowują swój kształt, ale nadal pozostają miękkie.

7. Gotowego syropu cukrowego nie można strawić, lepiej usunąć go z ognia. Nie przestając bić, wlej gorący syrop cukrowy do bujnej masy białkowej cienkim strumieniem. Musisz poprawnie wlać syrop: strużka powinna spaść na trzepaczki.

8. Gdy cały syrop zostanie wprowadzony do białek, nadal ubijamy masę, aż ostygnie do temperatury pokojowej.

gotową bezę można natychmiast ozdobić ciastami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy