skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Żółtka ostrożnie oddzielamy od białek i ubijamy z dużą prędkością do gęstej żółtej masy, dodając połowę normy cukru.
Krok 3:
Dokładnie umyj Mikser, wytrzyj do sucha. Zaczynamy ubijać białka z małą prędkością. Tworząc miękkie szczyty, stopniowo zwiększamy prędkość i w małych porcjach dodajemy pozostały cukier. Ubijaj do gęstych, stabilnych szczytów. Masa białka powinna być nieruchoma.
Krok 4:
Skrobię przesiać razem z mąką. Żółtka ubite cukrem mieszamy szpatułką z 1/3 białek. Robimy to delikatnymi ruchami od góry do dołu, aby ciasto nie straciło objętości.
Krok 5:
Następnie przez sito przesiać połowę mieszanki skrobi z mąką do ciasta i również delikatnie wymieszać.
Krok 6:
Naprzemiennie białka i mąkę. Jako ostatni Wprowadzamy białka.
Krok 7:
Otrzymujemy jednorodne ciasto.
Krok 8:
Kładziemy pergamin na arkuszu, smarujemy olejem i układamy koła o średnicy około 5 cm z ciasta, pożądane jest, aby uzyskać parzystą liczbę kółek. Wyszło mi 14 sztuk.
Krok 9:
Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik 15-20 minut do zrumienienia. Pozwól całkowicie ostygnąć na arkuszu.
Krok 10:
Zróbmy lukier. Wymieszaj cukier, kakao, miękkie masło.
Krok 11:
Dodaj mleko, wymieszaj, Ustaw na małym ogniu. Mieszając, doprowadzić glazurę do wrzenia. Gotuj, aż lekko zgęstnieje, 4-5 minut.
Krok 12:
Schłodzone połówki (7 sztuk) nakłuwamy widelcem i zanurzamy w gorącej glazurze.
Krok 13:
Połóż na naczyniu i pozwól, aby glazura trochę się zestaliła.
Krok 14:
Na wierzch lukru posyp wiórkami kokosowymi do dekoracji (jest to opcjonalne).
Krok 15:
Teraz kolej na krem. Weź masło w temperaturze pokojowej, posiekaj orzechy.
Krok 16:
Ubij masło mikserem, stopniowo wprowadzaj żółtko, nie przerywając ubijania.
Krok 17:
Następnie dodaj cukier puder, kroplę do aromatyzowania dodaj koniak.
Krok 18:
Dodaj orzechy i Maliny jako wypełniacz.
Krok 19:
Ubijamy do uzyskania gładkiej, puszystej śmietany.
Krok 20:
Odwróć pozostałe połówki herbatników wypukłą stroną do dołu. Za pomocą strzykawki lub łyżki rozprowadź krem na środku każdego kubka.
Krok 21:
Przykryj połówki polewą czekoladową na wierzchu i wstaw do lodówki, aby krem trochę się podsypał i Boucher moczył (co najmniej 2 godziny). I traktujemy wszystkich herbatą z pysznymi ciastami! Smacznego!
przepis na ciasto biszkoptowe dla Bouchera różni się od zwykłego tym, że używa się 1,5 razy więcej białek niż żółtek. Lukier chroni ciasto przed wysychaniem i dodaje dodatkowego smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g