ciasto Boucher glazurowane z kremem malinowo-orzechowym

dwie przewiewne połówki z delikatnym kremem po prostu rozpływają się w ustach! To ciasto jest bardzo delikatne i nie ciężkie. Krem i lukier o umiarkowanej słodyczy. Lepiej pozwolić ciastom trochę namoczyć w lodówce, staną się bardziej miękkie i aromatyczne. Boucher nie leży długo i zawsze jest szybko zjadany.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 53 % 29 g
306 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żółtka ostrożnie oddzielamy od białek i ubijamy z dużą prędkością do gęstej żółtej masy, dodając połowę normy cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj Mikser, wytrzyj do sucha. Zaczynamy ubijać białka z małą prędkością. Tworząc miękkie szczyty, stopniowo zwiększamy prędkość i w małych porcjach dodajemy pozostały cukier. Ubijaj do gęstych, stabilnych szczytów. Masa białka powinna być nieruchoma.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrobię przesiać razem z mąką. Żółtka ubite cukrem mieszamy szpatułką z 1/3 białek. Robimy to delikatnymi ruchami od góry do dołu, aby ciasto nie straciło objętości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przez sito przesiać połowę mieszanki skrobi z mąką do ciasta i również delikatnie wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naprzemiennie białka i mąkę. Jako ostatni Wprowadzamy białka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otrzymujemy jednorodne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy pergamin na arkuszu, smarujemy olejem i układamy koła o średnicy około 5 cm z ciasta, pożądane jest, aby uzyskać parzystą liczbę kółek. Wyszło mi 14 sztuk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik 15-20 minut do zrumienienia. Pozwól całkowicie ostygnąć na arkuszu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zróbmy lukier. Wymieszaj cukier, kakao, miękkie masło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mleko, wymieszaj, Ustaw na małym ogniu. Mieszając, doprowadzić glazurę do wrzenia. Gotuj, aż lekko zgęstnieje, 4-5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone połówki (7 sztuk) nakłuwamy widelcem i zanurzamy w gorącej glazurze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż na naczyniu i pozwól, aby glazura trochę się zestaliła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch lukru posyp wiórkami kokosowymi do dekoracji (jest to opcjonalne).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz kolej na krem. Weź masło w temperaturze pokojowej, posiekaj orzechy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij masło mikserem, stopniowo wprowadzaj żółtko, nie przerywając ubijania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj cukier puder, kroplę do aromatyzowania dodaj koniak.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj orzechy i Maliny jako wypełniacz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubijamy do uzyskania gładkiej, puszystej śmietany.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć pozostałe połówki herbatników wypukłą stroną do dołu. Za pomocą strzykawki lub łyżki rozprowadź krem na środku każdego kubka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj połówki polewą czekoladową na wierzchu i wstaw do lodówki, aby krem trochę się podsypał i Boucher moczył (co najmniej 2 godziny). I traktujemy wszystkich herbatą z pysznymi ciastami! Smacznego!

przepis na ciasto biszkoptowe dla Bouchera różni się od zwykłego tym, że używa się 1,5 razy więcej białek niż żółtek. Lukier chroni ciasto przed wysychaniem i dodaje dodatkowego smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy