domowe wino miód woda cytryny drożdże

wino miodowe ma przyjemny smak i na pewno Cię zachwyci! Łatwość przygotowania Mam dwa przepisy na domowe wino z miodu. Tak gotowała domowe wino miodowe moja prababka.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
112 kcal
IG: 0 / 9 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d 4 h 10 min

przepisy na domowe wino z miodu nie są zbyt skomplikowane, a nawet początkujący winiarze mogą to zrobić.
przepis pierwszy. Miód należy mieszać w przegotowanej wodzie i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.
po 3 godzinach kwiaty chmielu umieszcza się na dnie garnka w gazie. Aby chmiel nie wyskakiwał, należy położyć na nim mały kamyk.
gotuj miód z chmielem przez godzinę, dodając gorącą wodę, gdy odparowuje.
gorący miód jest filtrowany do szklanego lub drewnianego pojemnika w 80 procentach jego objętości i pozostawiony do fermentacji w ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji do domowego wina z miodu dodaje się szklankę herbaty, a następnie odcedza.
napój jest już gotowy do spożycia, ale zaleca się, aby takie wino leżakować przez około rok w chłodnym, zaciemnionym miejscu, aby poprawić jego smak.
przepis drugi.
umyte cytryny kroi się w plasterki i usuwa pestki.
włóż miód, cytrynę i rodzynki do pojemnika, a następnie wlej dziesięć litrów gorącej wody.
gdy mieszanina ostygnie do 30-35 stopni, włóż mieszaninę drożdży z mąką i pozostaw na jeden dzień.
kiedy cytryny i rodzynki wypłyną na powierzchnię, domowe wino z miodem jest odcedzane i butelkowane.
domowe wino z miodu według tego przepisu można spożywać w ciągu tygodnia. Powinien być przechowywany w zimnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy