skład / składniki
metoda gotowania
przepisy na domowe wino z miodu nie są zbyt skomplikowane, a nawet początkujący winiarze mogą to zrobić.
przepis pierwszy. Miód należy mieszać w przegotowanej wodzie i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.
po 3 godzinach kwiaty chmielu umieszcza się na dnie garnka w gazie. Aby chmiel nie wyskakiwał, należy położyć na nim mały kamyk.
gotuj miód z chmielem przez godzinę, dodając gorącą wodę, gdy odparowuje.
gorący miód jest filtrowany do szklanego lub drewnianego pojemnika w 80 procentach jego objętości i pozostawiony do fermentacji w ciepłym miejscu.
po zakończeniu procesu fermentacji do domowego wina z miodu dodaje się szklankę herbaty, a następnie odcedza.
napój jest już gotowy do spożycia, ale zaleca się, aby takie wino leżakować przez około rok w chłodnym, zaciemnionym miejscu, aby poprawić jego smak.
przepis drugi.
umyte cytryny kroi się w plasterki i usuwa pestki.
włóż miód, cytrynę i rodzynki do pojemnika, a następnie wlej dziesięć litrów gorącej wody.
gdy mieszanina ostygnie do 30-35 stopni, włóż mieszaninę drożdży z mąką i pozostaw na jeden dzień.
kiedy cytryny i rodzynki wypłyną na powierzchnię, domowe wino z miodem jest odcedzane i butelkowane.
domowe wino z miodu według tego przepisu można spożywać w ciągu tygodnia. Powinien być przechowywany w zimnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal / 100g