języki bakłażana z orzechami

pyszne danie na wakacje. Proste składniki! Będziesz musiał stać przy piecu, ale warto! Bardzo smaczna przekąska!
LenusenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 70 % 31 g
węglowodany 16 % 7 g
320 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
pokrój bakłażany wzdłuż grubości 0,5-0,7 cm, Posol i wrzuć do durszlaka na 20 minut. Natychmiast wkładamy do naczynia, w którym podajemy, smarując każdą smażoną warstwę majonezem ze zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażan - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy