skład / składniki
metoda gotowania
myjemy liście sałaty i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę-niech "ożyją" i staną się bardziej chrupiące.
krewetki rozmrażamy, myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy głowy i muszle, wkładamy do miski. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, miód, sok z cytryny, a także oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny. Następnie wyjmij krewetki z marynaty, osusz i smaż na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony (gotowość zależy od koloru - krewetki przestają być przezroczyste). Gotowe krewetki odczekają godzinę na talerzu).
zajmijmy się grzankami. Wlej oliwę z oliwek do miski, obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do oleju. Nalegaj na olej przez co najmniej godzinę, a następnie podgrzej go na patelni (tylko olej, pozostaw czosnek w misce). Chleb kroimy w drobną kostkę, układamy na patelni i lekko smażymy na oleju czosnkowym. Następnie przenosimy na blachę do pieczenia, solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i suszymy w piekarniku w temperaturze 180°C.
przygotuj sos. Aby to zrobić, gotuj jajko na miękko przez 2 minuty, a następnie szybko ostudź w zimnej wodzie. Rozbij jajko i włóż do miski blendera, dodaj wszystkie inne składniki: musztardę, sos Worcester, sok z cytryny. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Następnie, bez przerywania pracy blendera, Wprowadzamy mieszaninę słonecznika i oliwy z oliwek. Na tym etapie mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać majonez. Drobno posiekaj sardele, Dodaj do sosu, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Możesz posolić i pieprzyć - wszystko do smaku.
wysuszyć liście sałaty ręcznikami papierowymi, rozerwać na dowolne kawałki, włożyć do miski, trochę polać sosem, wymieszać. Pomidory myjemy, kroimy na pół. Parmezan drobno trzy.
przygotowujemy talerze, w których podamy sałatkę. Pocieramy je czosnkiem, układamy liście sałaty z miski, posiekane pomidory, smażone krewetki. Polej sosem, posyp startym parmezanem i rozłóż krakersy (jeśli chodzi o krakersy-Dodaj do sałatki tuż przed podaniem, aby się nie zamoczyły).
jak ci się podoba? Jest naprawdę królewski!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g