Sałatka Cezar z krewetkami królewskimi

Spróbuj sałatki królewskiej z krewetkami królewskimi! Zawsze nazywałam "Cezar & quot; sałatką królewską, tak mi się podoba! I po wypróbowaniu go z krewetkami królewskimi zatwierdziłem tylko tę nazwę) spróbuj, moim zdaniem - to najbardziej zwycięska opcja!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 34 % 13 g
223 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

myjemy liście sałaty i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę-niech "ożyją" i staną się bardziej chrupiące.

krewetki rozmrażamy, myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy głowy i muszle, wkładamy do miski. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, miód, sok z cytryny, a także oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na pół godziny. Następnie wyjmij krewetki z marynaty, osusz i smaż na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony (gotowość zależy od koloru - krewetki przestają być przezroczyste). Gotowe krewetki odczekają godzinę na talerzu).

zajmijmy się grzankami. Wlej oliwę z oliwek do miski, obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do oleju. Nalegaj na olej przez co najmniej godzinę, a następnie podgrzej go na patelni (tylko olej, pozostaw czosnek w misce). Chleb kroimy w drobną kostkę, układamy na patelni i lekko smażymy na oleju czosnkowym. Następnie przenosimy na blachę do pieczenia, solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i suszymy w piekarniku w temperaturze 180°C.

przygotuj sos. Aby to zrobić, gotuj jajko na miękko przez 2 minuty, a następnie szybko ostudź w zimnej wodzie. Rozbij jajko i włóż do miski blendera, dodaj wszystkie inne składniki: musztardę, sos Worcester, sok z cytryny. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Następnie, bez przerywania pracy blendera, Wprowadzamy mieszaninę słonecznika i oliwy z oliwek. Na tym etapie mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać majonez. Drobno posiekaj sardele, Dodaj do sosu, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Możesz posolić i pieprzyć - wszystko do smaku.

wysuszyć liście sałaty ręcznikami papierowymi, rozerwać na dowolne kawałki, włożyć do miski, trochę polać sosem, wymieszać. Pomidory myjemy, kroimy na pół. Parmezan drobno trzy.

przygotowujemy talerze, w których podamy sałatkę. Pocieramy je czosnkiem, układamy liście sałaty z miski, posiekane pomidory, smażone krewetki. Polej sosem, posyp startym parmezanem i rozłóż krakersy (jeśli chodzi o krakersy-Dodaj do sałatki tuż przed podaniem, aby się nie zamoczyły).

jak ci się podoba? Jest naprawdę królewski!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy