skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybieramy i przygotowujemy niezbędne owoce do przygotowania sałatki.
Krok 2:
Obierz i pokrój kiwi w kostkę, a następnie włóż do głębokiej miski.
Krok 3:
Pokrój jabłko w drobną kostkę i dodaj do miski kiwi.
Krok 4:
Obierz i pokrój mango jak wszystkie pozostałe owoce, a następnie wymieszaj w misce z resztą.
Krok 5:
Pokrój truskawki i włóż do osobnej miski. Zetrzyj trochę czekolady na drobnej tarce.
Krok 6:
Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 7:
Napełnij owoce jogurtem do smaku.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Rozprowadzamy porcjami do misek i posypujemy startą czekoladą.
Krok 10:
Udekoruj sałatkę truskawkami na wierzchu i podawaj.
bardzo smaczna sałatka, składająca się z różnych rodzajów owoców i jagód, może być podawana dzieciom na urodziny! Sałatka również dobrze rozładowuje organizm po wakacjach.
część sałatki Mango to zdrowy, soczysty i aromatyczny owoc o włóknistej strukturze miąższu i słodki o ledwo zauważalnym kwaśnym smaku.
sałatka zawiera również kiwi i banany. Kiwi, którego owoce nazywane są również "chińskim agrestem" uprawiane w wielu krajach o klimacie subtropikalnym, zawierają dużą ilość witaminy C i wielu innych substancji biologicznie czynnych. Banany o słodkim smaku są używane do przygotowywania dużej liczby potraw, zawierają dużo węglowodanów, witaminy C, minerałów: fosforu, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Wiele osób wie, że słodkie owoce pozostają w żołądku dłużej niż kwaśne, ale banan i kiwi mają w swoim składzie łatwo przyswajalne węglowodany i enzymy, które pomagają te same węglowodany wchłonąć.
sałatka zawiera również: gruszkę, której owoce wyróżniają się charakterystycznym ziarnistym miąższem, zawiera dużo potasu, glukozy, fruktozy, sacharozy, wiele witamin i składników odżywczych, jabłko, którego owoce nie zawierają tak dużo witaminy C, ale jednocześnie są bogate w inne przeciwutleniacze, mandarynka, której owoce zawierają dużą ilość cukru, witaminy C, B1, B2, prowitaminę witaminy A i truskawki, których owoce są jednym z głównych źródeł minerałów, zawiera cały kompleks witamin: A, B i C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g