Sałatka owocowo-jagodowa z jogurtem

delikatna, soczysta i bardzo smaczna sałatka owocowa z jagodami, która jest szybka i dość prosta w przygotowaniu! Ta sałatka przyda się również do rozładunku po wakacjach!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
55 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybieramy i przygotowujemy niezbędne owoce do przygotowania sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój kiwi w kostkę, a następnie włóż do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłko w drobną kostkę i dodaj do miski kiwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój mango jak wszystkie pozostałe owoce, a następnie wymieszaj w misce z resztą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój truskawki i włóż do osobnej miski. Zetrzyj trochę czekolady na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij owoce jogurtem do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozprowadzamy porcjami do misek i posypujemy startą czekoladą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę truskawkami na wierzchu i podawaj.

bardzo smaczna sałatka, składająca się z różnych rodzajów owoców i jagód, może być podawana dzieciom na urodziny! Sałatka również dobrze rozładowuje organizm po wakacjach.
część sałatki Mango to zdrowy, soczysty i aromatyczny owoc o włóknistej strukturze miąższu i słodki o ledwo zauważalnym kwaśnym smaku.
sałatka zawiera również kiwi i banany. Kiwi, którego owoce nazywane są również "chińskim agrestem" uprawiane w wielu krajach o klimacie subtropikalnym, zawierają dużą ilość witaminy C i wielu innych substancji biologicznie czynnych. Banany o słodkim smaku są używane do przygotowywania dużej liczby potraw, zawierają dużo węglowodanów, witaminy C, minerałów: fosforu, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Wiele osób wie, że słodkie owoce pozostają w żołądku dłużej niż kwaśne, ale banan i kiwi mają w swoim składzie łatwo przyswajalne węglowodany i enzymy, które pomagają te same węglowodany wchłonąć.
sałatka zawiera również: gruszkę, której owoce wyróżniają się charakterystycznym ziarnistym miąższem, zawiera dużo potasu, glukozy, fruktozy, sacharozy, wiele witamin i składników odżywczych, jabłko, którego owoce nie zawierają tak dużo witaminy C, ale jednocześnie są bogate w inne przeciwutleniacze, mandarynka, której owoce zawierają dużą ilość cukru, witaminy C, B1, B2, prowitaminę witaminy A i truskawki, których owoce są jednym z głównych źródeł minerałów, zawiera cały kompleks witamin: A, B i C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g

Podobne przepisy