skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj smalec na kości, serce można zastąpić dowolnym innym (kurczakiem lub wieprzowiną) i wątrobą. Po ugotowaniu produktów należy je całkowicie schłodzić.
Krok 2:
Pokrój na małe kawałki i przekręć przez maszynkę do mięsa.
Krok 3:
Posolić gotowe mięso mielone do smaku, dodać czosnek i czarny pieprz.
Krok 4:
Na maszynce do mięsa założyć dyszę do kiełbasy i założyć osłonkę & quot; czereva".
Krok 5:
Nadziewaj kiełbasę. Nie radzę szczelnie wypełniać, aby skorupa nie pękła podczas gotowania.
Krok 6:
Odstawić do lodówki, aby ustabilizować się na około 2-3 godziny.
Krok 7:
Gotową kiełbasę można pokroić na kawałki i podać. Możesz piec, gotować lub smażyć na patelni.
proces robienia domowej kiełbasy liver jest bardzo prosty. Gotuj wątrobę, płuca, serce i smalec z mięsem na kości, aż będą ugotowane. Pamiętaj, aby posolić: dodaj jedną łyżkę soli bez zjeżdżalni. Wyjmij gotowane produkty z bulionu, pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotować łona. Zmierz łono o pożądanej długości: na przykład 4 metry. Zalej ciepłą wodą i dobrze spłucz wewnątrz i na zewnątrz. Ponownie napełnij jelita ciepłą wodą, a następnie dodaj jedną łyżkę stołową 6-procentowego octu na 500 ml.woda. Pozostaw na godzinę. W maszynce do mięsa z dużym grillem przekręć Schłodzone mięso i smalec z mięsem, a następnie włóż wszystko do dużego talerza. Dodaj jedną łyżkę mielonego czosnku, sól (jedna czubata łyżeczka), a następnie dodaj przyprawy (czarny pieprz). Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Załóż dyszę do kiełbasy na maszynkę do mięsa, a następnie załóż wnętrzności. Nie zawiązujemy łona, aby wydostało się powietrze. Wypchaj jelita, ale nie do końca ciasno, aby nie pękły podczas gotowania. Jeśli nagle dostanie się powietrze, wydmuchujemy je igłą i kontynuujemy napełnianie. Podziel na małe kiełbaski (dla wygody), a następnie pozwól kiełbasie ostygnąć w lodówce przez 2-3 godziny, w tym czasie kiełbasa stwardnieje, stanie się łatwiejsza do krojenia. Możesz przechowywać w lodówce przez 1-2 dni lub zamrozić w zamrażarce i użyć w razie potrzeby. Opcje serwowania domowej kiełbasy w stylu wiejskim: pokroić w plastry i usmażyć na patelni; piec w piekarniku; gotować jak kiełbaski lub podawać na kromce chleba z musztardą.
domowa kiełbasa Livera jest delikatna, smaczna i soczysta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal/100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g