skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podstawa ciasta będzie wykonana z bezy. Oddziel białka od żółtek.Ubij białka, dodając szczyptę soli. Gdy pojawi się piana, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj przez 10 minut, na koniec dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.
Krok 2:
Umieść jedną trzecią bezy w torbie cukierniczej z gładką rurką o średnicy 1 cm, a resztę połóż na papierze cukierniczym lub matie silikonowej w kształcie dwóch kółek o średnicy 20 cm. Z torebki cukierniczej odłożymy okrągłe małe bezy, które zostaną ozdobione. I pieczemy w 120 stopniach - 30 minut (pierwsze 10 minut pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika), a następnie w 100 stopniach - 1 godzinę i pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Krok 3:
Krem 1: ubij masło na biało, a następnie dodaj do niego stopniowo skondensowane mleko, ubij. Odłożymy jedną trzecią kremu,
Krok 4:
A w pozostałej części dodajemy 2 łyżki. kakao i zbieramy kolejną minutę lub dwie.
Krok 5:
Posiekaj orzechy i suszone śliwki. Zbieramy ciasto: na cieście bezy-krem czekoladowy, posyp orzechami i suszonymi śliwkami, a drugie ciasto - krem, suszone śliwki, orzechy, krem.
Krok 6:
Nasmaruj wierzch i boki białym kremem. Rozłóż bezę na całym obwodzie.
Krok 7:
Na choinki pieczemy zielony biszkopt, dodając do niego szpinak. Nie ma wyraźnego koloru i zapachu, ale da kolor. Przebij go olejem roślinnym w blenderze.
Krok 8:
Jajka zbieramy z cukrem w mikserze, dodajemy na końcu skórkę z cytryny, cukier waniliowy.
Krok 9:
I wmieszaj je w trzy prema mieszankę szpinaku z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 10:
Wlej biszkopt na blachę do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
Krok 11:
Usuń gotowy biszkopt z blachy do pieczenia, pozwól mu ostygnąć.Nożem do pizzy, a najlepiej foremkami do wycinków & quot; gwiazdki & quot; jedna większa od drugiej z biszkoptu.
Krok 12:
Krem 2: ubij ciężką zimną śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 13:
Smarujemy choinki i boki ciasta kremem śmietankowym.Nie jest konieczne wyrównywanie boków ciasta, niedbale smarujemy je, aby przypominały śnieg, zaspy śnieżne.
Krok 14:
Kładziemy choinki jedną na torcie, drugą obok siebie.
Krok 15:
Posyp cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe! Podajemy na świątecznym stole, świętujemy Nowy Rok lub Boże Narodzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g