ciasto bezowe Zimowa opowieść

służy jako dekoracja stołu i jest niezwykle smaczna. Pyszne ciasto na Boże Narodzenie, na Nowy Rok z chrupiącej bezy z kremem czekoladowym, klasyczne połączenie orzechów z kwaskowatością suszonych śliwek, ozdobione biszkoptami.
Domowy cukiernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 63 % 40 g
342 kcal
IG: 8 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa ciasta będzie wykonana z bezy. Oddziel białka od żółtek.Ubij białka, dodając szczyptę soli. Gdy pojawi się piana, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj przez 10 minut, na koniec dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść jedną trzecią bezy w torbie cukierniczej z gładką rurką o średnicy 1 cm, a resztę połóż na papierze cukierniczym lub matie silikonowej w kształcie dwóch kółek o średnicy 20 cm. Z torebki cukierniczej odłożymy okrągłe małe bezy, które zostaną ozdobione. I pieczemy w 120 stopniach - 30 minut (pierwsze 10 minut pozostawiamy uchylone drzwi piekarnika), a następnie w 100 stopniach - 1 godzinę i pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krem 1: ubij masło na biało, a następnie dodaj do niego stopniowo skondensowane mleko, ubij. Odłożymy jedną trzecią kremu,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A w pozostałej części dodajemy 2 łyżki. kakao i zbieramy kolejną minutę lub dwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj orzechy i suszone śliwki. Zbieramy ciasto: na cieście bezy-krem czekoladowy, posyp orzechami i suszonymi śliwkami, a drugie ciasto - krem, suszone śliwki, orzechy, krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj wierzch i boki białym kremem. Rozłóż bezę na całym obwodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na choinki pieczemy zielony biszkopt, dodając do niego szpinak. Nie ma wyraźnego koloru i zapachu, ale da kolor. Przebij go olejem roślinnym w blenderze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka zbieramy z cukrem w mikserze, dodajemy na końcu skórkę z cytryny, cukier waniliowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I wmieszaj je w trzy prema mieszankę szpinaku z mąką i proszkiem do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej biszkopt na blachę do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń gotowy biszkopt z blachy do pieczenia, pozwól mu ostygnąć.Nożem do pizzy, a najlepiej foremkami do wycinków & quot; gwiazdki & quot; jedna większa od drugiej z biszkoptu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem 2: ubij ciężką zimną śmietanę z cukrem pudrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smarujemy choinki i boki ciasta kremem śmietankowym.Nie jest konieczne wyrównywanie boków ciasta, niedbale smarujemy je, aby przypominały śnieg, zaspy śnieżne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kładziemy choinki jedną na torcie, drugą obok siebie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe! Podajemy na świątecznym stole, świętujemy Nowy Rok lub Boże Narodzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy