wino z winogron północnych
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
oddziel winogrona od grzbietów, nie myj (aby nie zmyć drożdży na jego powierzchni), wyciśnij sok przez płótno, wlej go do osobnego naczynia, zmierz jego ilość i zapisz. Ciasto pozostałe po wyciśnięciu soku wkładamy do rondla, napełniamy wodą (mierzymy i zapisujemy ilość wody), aby całkowicie przykryła ciasto i podgrzała do 60-70 stopni. Ponownie wyciskamy ciasto-to sok z drugiego ciśnienia. wlej go do soku pierwszego ciśnienia. Ponownie wlej ciasto, podgrzej, wyciśnij i wymieszaj z sokiem pierwszego ciśnienia, pamiętając, ile wody jest w soku. Trzeci raz robimy to samo.
następnie dodaj tyle wody do mieszanki, aby w sumie z wodą włożoną do jej podgrzania było tyle, ile było soku z pierwszego ciśnienia. Następnie zasypiamy cukier, smakujemy, powinien być jak słodki kompot.
wkładamy do słoików, zakładamy rękawiczki medyczne na górę (aby rękawiczki nie odleciały podczas fermentacji – wkładamy pod Nie kawałek papieru, aby Gaz spłynął).
trzeciego dnia po rozpoczęciu fermentacji próbujemy wina i dodajemy cukier do smaku, a następnie robimy to raz na 5 dni, aż wino przestanie fermentować i rozjaśni się (osad spadnie na dno). Po 2 tygodniach Usuń wino z osadu za pomocą syfonu, dodaj cukier do smaku i pozostaw w pomieszczeniu na miesiąc. Ponownie usuń z osadu, spróbuj cukru, jeśli to konieczne, dodaj go. To wszystko, wino jest gotowe. Można go przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
traktuj gości, każde jedzenie z nim będzie smaczniejsze.
następnie dodaj tyle wody do mieszanki, aby w sumie z wodą włożoną do jej podgrzania było tyle, ile było soku z pierwszego ciśnienia. Następnie zasypiamy cukier, smakujemy, powinien być jak słodki kompot.
wkładamy do słoików, zakładamy rękawiczki medyczne na górę (aby rękawiczki nie odleciały podczas fermentacji – wkładamy pod Nie kawałek papieru, aby Gaz spłynął).
trzeciego dnia po rozpoczęciu fermentacji próbujemy wina i dodajemy cukier do smaku, a następnie robimy to raz na 5 dni, aż wino przestanie fermentować i rozjaśni się (osad spadnie na dno). Po 2 tygodniach Usuń wino z osadu za pomocą syfonu, dodaj cukier do smaku i pozostaw w pomieszczeniu na miesiąc. Ponownie usuń z osadu, spróbuj cukru, jeśli to konieczne, dodaj go. To wszystko, wino jest gotowe. Można go przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
traktuj gości, każde jedzenie z nim będzie smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g