meksykański poncz dyniowy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
w dużym rondlu połącz wodę, cukier i cynamon i zagotuj i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Aż cukier się rozpuści. Dodaj dynię i ponownie zagotuj. W międzyczasie usuń skórki z cytryn i włóż do rondla, gotuj przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 2-3 godziny, dynia powinna całkowicie osiąść na dnie.
odcedź poncz do dzbanka i włóż do niego laski cynamonu. Ochłodzić .
podając, wlej poncz dyniowy do szklanek z lodem, włóż laskę cynamonu, kawałki ananasa, orzechy i, jeśli chcesz, Rum do każdego.
odcedź poncz do dzbanka i włóż do niego laski cynamonu. Ochłodzić .
podając, wlej poncz dyniowy do szklanek z lodem, włóż laskę cynamonu, kawałki ananasa, orzechy i, jeśli chcesz, Rum do każdego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g