meksykański poncz dyniowy

napój, bez którego żadna impreza się nie obejdzie! Spróbuj szybko!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
52 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 45 min
w dużym rondlu połącz wodę, cukier i cynamon i zagotuj i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Aż cukier się rozpuści. Dodaj dynię i ponownie zagotuj. W międzyczasie usuń skórki z cytryn i włóż do rondla, gotuj przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 2-3 godziny, dynia powinna całkowicie osiąść na dnie.
odcedź poncz do dzbanka i włóż do niego laski cynamonu. Ochłodzić .
 podając, wlej poncz dyniowy do szklanek z lodem, włóż laskę cynamonu, kawałki ananasa, orzechy i, jeśli chcesz, Rum do każdego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy