skład / składniki
metoda gotowania
wino z aronii jest bardzo przydatne, chociaż sama jagoda nie jest lubiana jako jedzenie dla wszystkich, wino z niej jest doskonałe. Produkcja wina oczywiście nie można nazwać recepturą kulinarną, ponieważ jest to proces długi i wymaga cierpliwości.
moje owoce jarzębiny, zmiażdżyć, dodać szklankę cukru, umieścić w temperaturze 20 stopni. do selekcji(lepiej jest oddzielić sok). Po fermentacji miazgi wyciśnij sok przez płótno, wlej do osobnego pojemnika i zmierz. Resztę miazgi napełnij wodą, weź 50% objętości wyciśniętego soku. Ogrzewamy do 60 stopni. mieszając i ponownie wyciśnij przez płótno. Wymieszaj z sokiem, który zmiażdżyłeś po raz pierwszy,
wlej połowę cukru, wlej do słoików ¾ objętości, włóż blokadę wody lub załóż rękawicę medyczną. Po 5-7 dniach dodaj resztę cukru. Po 20-30 dniach fermentacja ustanie, wino rozjaśni się, a osad spadnie. Wino usuwamy z osadu, wlewamy do słoików, przykrywamy nylonowymi pokrywkami i trzymamy przez miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie ponownie usuwamy z osadu, butelkujemy, zamykamy korkami. Wszyscy, traktujcie gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g