domowe wino z jarzębiny aronii

bardzo zdrowy napój pomoże rozjaśnić więcej niż jeden wieczór!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
120 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

wino z aronii jest bardzo przydatne, chociaż sama jagoda nie jest lubiana jako jedzenie dla wszystkich, wino z niej jest doskonałe. Produkcja wina oczywiście nie można nazwać recepturą kulinarną, ponieważ jest to proces długi i wymaga cierpliwości.
moje owoce jarzębiny, zmiażdżyć, dodać szklankę cukru, umieścić w temperaturze 20 stopni. do selekcji(lepiej jest oddzielić sok). Po fermentacji miazgi wyciśnij sok przez płótno, wlej do osobnego pojemnika i zmierz. Resztę miazgi napełnij wodą, weź 50% objętości wyciśniętego soku. Ogrzewamy do 60 stopni. mieszając i ponownie wyciśnij przez płótno. Wymieszaj z sokiem, który zmiażdżyłeś po raz pierwszy,
wlej połowę cukru, wlej do słoików ¾ objętości, włóż blokadę wody lub załóż rękawicę medyczną. Po 5-7 dniach dodaj resztę cukru. Po 20-30 dniach fermentacja ustanie, wino rozjaśni się, a osad spadnie. Wino usuwamy z osadu, wlewamy do słoików, przykrywamy nylonowymi pokrywkami i trzymamy przez miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie ponownie usuwamy z osadu, butelkujemy, zamykamy korkami. Wszyscy, traktujcie gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy