skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zagnieść twarde ciasto z mąki jajecznej i niewielkiej ilości wody. Zwiń go w kulkę i pozostaw na pół godziny. Następnie zwiń go w warstwę o grubości 1-2 mm. i pokrój go na kwadraty o wymiarach około 10 x 10 centymetrów. Drobno posiekaj jagnięcinę. Drobno posiekaj cebulę. Wlej słoną wodę do mięsa mielonego, pieprz. Na każdym kwadracie kładziemy około jednej łyżki. łyżka mięsa mielonego, dodaj kawałek tłuszczu z ogona i uszczypnij, najpierw łącząc wszystkie cztery końce w środku. Aby manti nie były kwadratowe, łączymy ze sobą dwa wolne końce.
wlej wodę do manty-kaskan (mantyshnitsa), do której modne jest dodanie kilku groszków czarnego pieprzu i liści laurowych. Woda powinna się zagotować. W międzyczasie smarujemy kraty olejem roślinnym i kładziemy na nich gotowe manty. Posyp je zimną wodą i gotuj na małym ogniu.
Manti gotuje się na parze przez około 45 minut. Na stole kładziemy ocet, kwaśne mleko czarny pieprz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g