manty jagnięce

jagnięcina świetnie nadaje się do nadziewania tego świątecznego dania! To jedzenie jest znane wszystkim. Aby przygotować manti, cała rodzina zwykle zbiera się i rzeźbi je wszystkie razem. Dlatego manti są uważane za danie świąteczne ze względu na ich pracochłonność i długi proces gotowania. Chociaż wiem na pewno, jeśli chodzi o manty, przepis na ich przygotowanie jest złożony tylko z wyglądu i jeśli kucharz nie zdobył jeszcze doświadczenia w produkcji tego rodzaju potraw.
BibkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 45 % 17 g
199 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zagnieść twarde ciasto z mąki jajecznej i niewielkiej ilości wody. Zwiń go w kulkę i pozostaw na pół godziny. Następnie zwiń go w warstwę o grubości 1-2 mm. i pokrój go na kwadraty o wymiarach około 10 x 10 centymetrów. Drobno posiekaj jagnięcinę. Drobno posiekaj cebulę. Wlej słoną wodę do mięsa mielonego, pieprz. Na każdym kwadracie kładziemy około jednej łyżki. łyżka mięsa mielonego, dodaj kawałek tłuszczu z ogona i uszczypnij, najpierw łącząc wszystkie cztery końce w środku. Aby manti nie były kwadratowe, łączymy ze sobą dwa wolne końce.
wlej wodę do manty-kaskan (mantyshnitsa), do której modne jest dodanie kilku groszków czarnego pieprzu i liści laurowych. Woda powinna się zagotować. W międzyczasie smarujemy kraty olejem roślinnym i kładziemy na nich gotowe manty. Posyp je zimną wodą i gotuj na małym ogniu.
Manti gotuje się na parze przez około 45 minut. Na stole kładziemy ocet, kwaśne mleko czarny pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy