mocne wino jarzębiny

rozweseli cię już od pierwszego kieliszka!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
106 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
chcę zwrócić uwagę na prawdziwy męski napój, przygotowany z jarzębiny. To wino jarzębiny. Miło jest usiąść w męskim towarzystwie przy stole pełnym jedzenia i podczas rozmowy wypić kieliszek mocnego wina jasnożółtego z brązowym odcieniem o niesamowitym, lekko cierpkim smaku z przyjemną goryczką.
ugniatamy jagody jarzębiny, wkładamy do dowolnego pojemnika, dodajemy szklankę cukru i wkładamy do trzydniowej fermentacji w temperaturze powietrza 20 stopni. Gdy tylko mieszanina zacznie fermentować, ponownie wymieszaj i wyciśnij sok. Mierzymy jego ilość i mieszamy z przygotowanym wcześniej sokiem jabłkowym. Dodaj połowę cukru, wlej 2/3 objętości do słoików, załóż gumową rękawicę na szyję, pod którą wkładamy kawałek papieru (aby nie odleciał podczas fermentacji). Po tygodniu dodaj resztę cukru. Po około półtora miesiąca wino usuwa się z osadu, wlewa do innego naczynia i dojrzewa przez kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie mocne wino jarzębiny jest gotowe, a kobiety mogą wymyślić dla niego przepisy kulinarne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy