mocne wino jarzębiny
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
chcę zwrócić uwagę na prawdziwy męski napój, przygotowany z jarzębiny. To wino jarzębiny. Miło jest usiąść w męskim towarzystwie przy stole pełnym jedzenia i podczas rozmowy wypić kieliszek mocnego wina jasnożółtego z brązowym odcieniem o niesamowitym, lekko cierpkim smaku z przyjemną goryczką.
ugniatamy jagody jarzębiny, wkładamy do dowolnego pojemnika, dodajemy szklankę cukru i wkładamy do trzydniowej fermentacji w temperaturze powietrza 20 stopni. Gdy tylko mieszanina zacznie fermentować, ponownie wymieszaj i wyciśnij sok. Mierzymy jego ilość i mieszamy z przygotowanym wcześniej sokiem jabłkowym. Dodaj połowę cukru, wlej 2/3 objętości do słoików, załóż gumową rękawicę na szyję, pod którą wkładamy kawałek papieru (aby nie odleciał podczas fermentacji). Po tygodniu dodaj resztę cukru. Po około półtora miesiąca wino usuwa się z osadu, wlewa do innego naczynia i dojrzewa przez kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie mocne wino jarzębiny jest gotowe, a kobiety mogą wymyślić dla niego przepisy kulinarne.
ugniatamy jagody jarzębiny, wkładamy do dowolnego pojemnika, dodajemy szklankę cukru i wkładamy do trzydniowej fermentacji w temperaturze powietrza 20 stopni. Gdy tylko mieszanina zacznie fermentować, ponownie wymieszaj i wyciśnij sok. Mierzymy jego ilość i mieszamy z przygotowanym wcześniej sokiem jabłkowym. Dodaj połowę cukru, wlej 2/3 objętości do słoików, załóż gumową rękawicę na szyję, pod którą wkładamy kawałek papieru (aby nie odleciał podczas fermentacji). Po tygodniu dodaj resztę cukru. Po około półtora miesiąca wino usuwa się z osadu, wlewa do innego naczynia i dojrzewa przez kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej. Następnie mocne wino jarzębiny jest gotowe, a kobiety mogą wymyślić dla niego przepisy kulinarne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g