kulki marchewkowe

delikatne kulki podbiją serce smakosza! Proste i dostępne dla gospodyni!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 49 % 17 g
205 kcal
IG: 59 / 0 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

ten kulinarny przepis odzwierciedla wszystkie kolory kuchni tureckiej-słodycz i pikantność. Ale szczerze mówiąc, kulki marchewkowe są "dla amatora". Ktoś nie może jeść marchewki w żadnej formie. Nie jestem związany z tą grupą ludzi, więc chętnie dzielę się przepisem.
najpierw przygotuj sos. Ubij śmietanę z czosnkiem i sokiem z cytryny, dopraw mielonym pieprzem i solą do smaku. Tutaj możesz drobno posiekać trochę swoich ulubionych ziół. Sos powinien być bardzo ostry, aby wydobyć słodkawy smak kulek.
teraz gotuj marchewki na parze (używam parowca) i dobrze wysusz. Przez maszynę do mięsa przepuszczamy marchewki wraz z morelami, cebulą, ziołami, orzechami i czosnkiem i pozostawiamy tę mieszaninę na pół godziny. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszanina powinna być lepka.
nadszedł czas na kreatywność – z masy marchewkowej formujemy kulki, zwijamy je w mąkę i smażymy na oleju roślinnym, aż powstanie skorupa.
podawaj kulki marchewkowe z ostrym sosem-pyszne jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal / 100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal / 100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal / 100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal / 100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal / 100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy