manty po kirgisku

manty z jagnięciną podwójnie docenią namiętni mięsożercy!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 48 % 15 g
155 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

Przedstawiam wam przepis kulinarny pochodzący z Kirgistanu-Manta w języku kirgiskim. Mynty to jedzenie, które jest bardzo popularne wśród wielu narodów Azji, więc w Kirgistanie uwielbiają manti. Przygotujmy to wspaniałe danie.
najpierw pokrój mięso i smalec na małe kawałki. Możesz oczywiście użyć maszynki do mięsa, ale w Kirgistanie drobno posiekaj ręcznie. Następnie do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, paprykę i czosnek. Sól, pieprz, następnie dodaj 200 gramów wody i pozostaw na chwilę.
teraz przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę i jajko z wodą, solą i zagnieść strome ciasto. Ciasto musi również dać trochę czasu na zaparzenie, 15-20 minut. Następnie pokrój ciasto na małe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie kółko i powinien mieć średnicę około 10 cm, umieść mięso mielone na środku każdego takiego ciasta i zawiń krawędzie ciasta i mocno uformuj.
do gotowania manti w Kirgistanie istnieje nawet takie urządzenie - poziomy kaskanu (lub garnek parowy). Jeśli go nie masz, po prostu wlej połowę dużej patelni z wodą, przeciągnij gazę na patelnię, a najprostszy podwójny kocioł jest gotowy.
ogólnie rzecz biorąc, chodzi o to, że manti gotuje się na parze po kirgisku. Z tego staną się Orne i niezwykle soczyste.
po ugotowaniu manti podaje się je na stole z wszelkiego rodzaju przyprawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy