skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Przedstawiam wam przepis kulinarny pochodzący z Kirgistanu-Manta w języku kirgiskim. Mynty to jedzenie, które jest bardzo popularne wśród wielu narodów Azji, więc w Kirgistanie uwielbiają manti. Przygotujmy to wspaniałe danie.
najpierw pokrój mięso i smalec na małe kawałki. Możesz oczywiście użyć maszynki do mięsa, ale w Kirgistanie drobno posiekaj ręcznie. Następnie do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, paprykę i czosnek. Sól, pieprz, następnie dodaj 200 gramów wody i pozostaw na chwilę.
teraz przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę i jajko z wodą, solą i zagnieść strome ciasto. Ciasto musi również dać trochę czasu na zaparzenie, 15-20 minut. Następnie pokrój ciasto na małe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie kółko i powinien mieć średnicę około 10 cm, umieść mięso mielone na środku każdego takiego ciasta i zawiń krawędzie ciasta i mocno uformuj.
do gotowania manti w Kirgistanie istnieje nawet takie urządzenie - poziomy kaskanu (lub garnek parowy). Jeśli go nie masz, po prostu wlej połowę dużej patelni z wodą, przeciągnij gazę na patelnię, a najprostszy podwójny kocioł jest gotowy.
ogólnie rzecz biorąc, chodzi o to, że manti gotuje się na parze po kirgisku. Z tego staną się Orne i niezwykle soczyste.
po ugotowaniu manti podaje się je na stole z wszelkiego rodzaju przyprawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g