wino jabłkowe z rodzynkami

oryginalny sposób przygotowania sprawia, że to wino smakuje jeszcze lepiej! Wino jabłkowe od dawna jest z powodzeniem produkowane w domu w wielu rosyjskich rodzinach. Jest tak wiele odmian, że każdy może znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Znalazłem ten przepis kulinarny w czasopiśmie kuchni francuskiej i od razu mi się spodobał. Wino wykonane według wspomnianej receptury przypomina nieco cydr: jest smaczne i trochę "gryzące". Pamiętaj, aby spróbować ugotować to, po czym będzie coś do pochwalenia się przed dziewczynami.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
144 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 28 d 1 h

jabłka dzielimy na cztery plasterki, usuwamy rdzenie. Teraz zmiel je w maszynce do mięsa. Następnie dodaj dwa kilogramy cukru, wymieszaj, włóż dwie łyżki rodzynek. I ostrożnie przenieś powstałą masę do dużej szklanej butelki.

na górze rozciągamy zwykłą gumową rękawicę, aby bardzo mocno przylegała do butelki. I stawiamy w ciemnym miejscu na trzy tygodnie. Przefiltruj całą masę przez cienką gazę złożoną z kilku warstw i wyciśnij całą ciecz z miazgi. Wlej szklankę cukru, ponownie wlej do butelki i pozostaw na tydzień. Następnie powtarzamy proces: filtrujemy przez gazę. Do każdego litra powstałego wina dodajemy 4 łyżki wódki. Wino można wlać do mniejszych butelek, zakorkować i przechowywać do pożądanego dnia.

jabłka i rodzynki nie są myte - na skórze znajdują się naturalne drożdże.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy