skład / składniki
metoda gotowania
jabłka dzielimy na cztery plasterki, usuwamy rdzenie. Teraz zmiel je w maszynce do mięsa. Następnie dodaj dwa kilogramy cukru, wymieszaj, włóż dwie łyżki rodzynek. I ostrożnie przenieś powstałą masę do dużej szklanej butelki.
na górze rozciągamy zwykłą gumową rękawicę, aby bardzo mocno przylegała do butelki. I stawiamy w ciemnym miejscu na trzy tygodnie. Przefiltruj całą masę przez cienką gazę złożoną z kilku warstw i wyciśnij całą ciecz z miazgi. Wlej szklankę cukru, ponownie wlej do butelki i pozostaw na tydzień. Następnie powtarzamy proces: filtrujemy przez gazę. Do każdego litra powstałego wina dodajemy 4 łyżki wódki. Wino można wlać do mniejszych butelek, zakorkować i przechowywać do pożądanego dnia.
jabłka i rodzynki nie są myte - na skórze znajdują się naturalne drożdże.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g