domowe wino jabłkowe z jabłek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
domowe wino jabłkowe wymaga bezpośrednio jabłek, granulowanego cukru,pojemnika fermentacyjnego, mocnej tarki lub sprzętu do wyciskania owoców . Pierwszym etapem przygotowania wina jest wyciskanie.
jabłka usunięte z drzewa, umyć, pokroić na małe kawałki (kliny lub kostki) i wlać do przygotowanej patelni. Wlej tę oczyszczoną wodę do rondla, dodaj cynamon i gotuj do miękkości.
następnie przetrzyj owoce przez sito i odstaw na 2-3 dni do fermentacji. Następnie przefiltruj i dodaj cukier w wymaganej ilości. Gotowe wino jest filtrowane, butelkowane i przechowywane w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g