domowe wino jabłkowe z jabłek

Wypróbuj nowy przepis na aromatyczne domowe wino! W tym roku odbyła się bezprecedensowa uprawa jabłek. Jedliśmy je i przygotowywaliśmy różnorodne potrawy z tych owoców, gotowaliśmy z nich dżem, suszyliśmy na zimę, ale nie było z tego mniej jabłek. Szkoda je wyrzucić, nie ma nikogo, kto mógłby je rozdać. Po chwili namysłu postanowiliśmy z mężem spróbować ugotować domowe wino jabłkowe według przepisu kulinarnego dziadka. Ten napój jest pyszny, zdrowy z umiarem i można go spożywać z każdym posiłkiem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
65 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D

domowe wino jabłkowe wymaga bezpośrednio jabłek, granulowanego cukru,pojemnika fermentacyjnego, mocnej tarki lub sprzętu do wyciskania owoców . Pierwszym etapem przygotowania wina jest wyciskanie.
jabłka usunięte z drzewa, umyć, pokroić na małe kawałki (kliny lub kostki) i wlać do przygotowanej patelni. Wlej tę oczyszczoną wodę do rondla, dodaj cynamon i gotuj do miękkości.
następnie przetrzyj owoce przez sito i odstaw na 2-3 dni do fermentacji. Następnie przefiltruj i dodaj cukier w wymaganej ilości. Gotowe wino jest filtrowane, butelkowane i przechowywane w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy