skład / składniki
metoda gotowania
kolejny starożytny przepis kulinarny kuchni rosyjskiej poświęcony gotowaniu wina w domu. Domowe czerwone wino jest wytwarzane ze słodkich czerwonych winogron, więc nie wymaga cukru. Jeśli jednak wino smakuje kwaśno, możesz dodać cukier. Najważniejsze, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie otrzymasz zabójczą mieszankę, a nie Żywność nadającą się do spożycia. To znaczy napój.
lepiej jest samodzielnie wysuszyć liście szałwii na świeżym powietrzu. Ale jeśli nie możesz tego zrobić, idź do apteki i kup tam. Najpierw umyte i uwolnione z łodyg winogrona są myte rękami, zamieniając je w gęsty zacier. Następnie posiekane liście szałwii wkładamy do lnianej torby, zawiązujemy, mocujemy mały ciężar. Wlej sok winogronowy wraz z ciastem do szklanej butelki z wąską szyjką, opuść do niej worek szałwii.
na szyjce butelki Zakładamy cienką gumową rękawicę, aby gazy mogły gromadzić się w butelkach bez wychodzenia. Umieść butelkę w ciemnym miejscu przed końcem procesu fermentacji. Odcedź około pół litra wina i wymieszaj zmiażdżony cynamon i goździki. Gotuj na ogniu przez trzy minuty. Następnie dodaj przegotowaną wodę i wino z przyprawami do pojemnika i odstaw na około tydzień. Następnie filtrujemy nasze pachnące domowe czerwone Wino i butelkujemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g