kurczak w kremowym sosie curry
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój kurczaka (piersi z kurczaka) na porcje, pieprz, sól, włóż wszystko do żaroodpornego szklanego naczynia. Obierz marchewki, pokrój w plasterki i wymieszaj z kurczakiem. Drobno posiekany czosnek wymieszaj z ziołami, dodaj curry, połącz powstałą masę ze śmietaną i wlej kawałki kurczaka tym sosem. Przykryj naczynia pokrywką i włóż do piekarnika, konieczne jest duszenie w temperaturze około 170 stopni przez godzinę. Kurczak w sosie śmietanowym jest gotowy, gotowany ryż lub sałatka warzywna nadają się jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g