skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na to danie odnosi się do świątecznego posiłku: marynujemy kurczaka w przeddzień uczty, a następnie pieczemy w piekarniku z ziemniakami. Ugotujmy kurczaka pieczonego z ziemniakami i tymiankiem. Usuń liście z gałązek świeżego tymianku i wymieszaj je z posiekanymi ząbkami czosnku ( 3 szt.), oliwą z oliwek i solą morską. Następnie wlej sok z połowy cytryny do marynaty i dobrze wymieszaj. Umyty i wysuszony kurczak wkładamy do plastikowej torby i wlewamy tam marynatę, zawiązujemy torbę i odwracamy ją kilka razy, aby marynata była równomiernie rozłożona. Pozostaw kurczaka do marynowania w zimnym miejscu przez co najmniej 3 godziny. Po upływie czasu wyjmujemy kurczaka z torby, wkładamy do środka przekłutą w kilku miejscach cytrynę, ząbki czosnku ze skórą i gałązki tymianku. Przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia do pieczenia wraz z na wpół ugotowanymi ziemniakami skropionymi oliwą z oliwek. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 1-1, 5 godziny. Kurczak pieczony z ziemniakami i tymiankiem jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g