skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Chcę podzielić się z Tobą przepisem i powiedzieć, jak upiec lasagne z kurczakiem. Na początek przygotowujemy produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Włóż wypatroszonego kurczaka do rondla, napełnij go zimną wodą, wlej połowę przygotowanego wytrawnego białego wina, pieprz, sól. Kładziemy liść laurowy, łodygę selera, cebulę i gotujemy do miękkości. Po wyjęciu, schłodzeniu i pokrojeniu kurczaka na małe kawałki. Bulion musimy gotować, aż pozostanie jeden litr.
Krok 3:
Drobno posiekaj pory, wrzuć na patelnię z masłem i smaż przez około dziesięć minut, dodając drobno posiekany czosnek. Usuń gotową cebulę z patelni. Zamiast tego rozprowadzamy całe masło i topimy je.
Krok 4:
Wlej mąkę do masła i smaż, mieszając, aż będzie jasnobrązowa .
Krok 5:
Wlej tutaj bulion, wino i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Sos jest gotowy.
Krok 6:
Wlej cały starty ser cheddar na patelnię, a Gruer-tylko 125 gramów. Wlej śmietanę, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając.
Krok 7:
Teraz opuszczamy arkusze lasagne do gorącej wody, trzymamy je trochę i natychmiast przesuwamy, aby spłynęły i wyschły.
Krok 8:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Pierwszą warstwą nakładamy nasz sos, przykrywamy go arkuszem ciasta, po czym kładziemy kurczaka, cebulę, starty parmezan i ponownie SOS. Ponownie przykryj arkuszem lasagne i powtarzaj całą kolejność, aż wszystkie warstwy zostaną ułożone. Teraz posyp SOS serem Gruer i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i podajemy do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Nie wyjmujemy lasagne z formy, kroimy ją na porcje bezpośrednio w formie.
do tej pory nie gotowałem ani nie jadłem takiego dania, ale zakochałem się w nim od pierwszej próby. Będąc zapaloną wielbicielką kuchni włoskiej, właśnie tego się od siebie spodziewałem. Jedyną rzeczą, na którą chcę zwrócić uwagę, jest to, że lasagne z kurczakiem jest bardzo satysfakcjonująca i łatwa do przejadania, więc jedz powoli i pij napój o niskiej zawartości alkoholu, na przykład białe wino. Ale to oczywiście, jeśli chodzi o wakacje. W pozostałe dni lasagne nie można pić, ale tylko później napić się herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g