lasagne z kurczaka dwa sery cheddar i gruer

niezwykła lasagne z kurczakiem, delikatna, lżejsza, ale sycąca. Ta lasagne z kurczakiem, której przepis kulinarny znalazłem na ciekawej stronie, należy do kuchni włoskiej. Jestem pewien, że na pewno spodoba ci się to danie. Jest bardzo soczysty i pachnący, nadaje się na każde wakacje.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 30 % 11 g
220 kcal
IG: 27 / 55 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chcę podzielić się z Tobą przepisem i powiedzieć, jak upiec lasagne z kurczakiem. Na początek przygotowujemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wypatroszonego kurczaka do rondla, napełnij go zimną wodą, wlej połowę przygotowanego wytrawnego białego wina, pieprz, sól. Kładziemy liść laurowy, łodygę selera, cebulę i gotujemy do miękkości. Po wyjęciu, schłodzeniu i pokrojeniu kurczaka na małe kawałki. Bulion musimy gotować, aż pozostanie jeden litr.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj pory, wrzuć na patelnię z masłem i smaż przez około dziesięć minut, dodając drobno posiekany czosnek. Usuń gotową cebulę z patelni. Zamiast tego rozprowadzamy całe masło i topimy je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę do masła i smaż, mieszając, aż będzie jasnobrązowa .

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej tutaj bulion, wino i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Sos jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cały starty ser cheddar na patelnię, a Gruer-tylko 125 gramów. Wlej śmietanę, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz opuszczamy arkusze lasagne do gorącej wody, trzymamy je trochę i natychmiast przesuwamy, aby spłynęły i wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Pierwszą warstwą nakładamy nasz sos, przykrywamy go arkuszem ciasta, po czym kładziemy kurczaka, cebulę, starty parmezan i ponownie SOS. Ponownie przykryj arkuszem lasagne i powtarzaj całą kolejność, aż wszystkie warstwy zostaną ułożone. Teraz posyp SOS serem Gruer i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i podajemy do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Nie wyjmujemy lasagne z formy, kroimy ją na porcje bezpośrednio w formie.

do tej pory nie gotowałem ani nie jadłem takiego dania, ale zakochałem się w nim od pierwszej próby. Będąc zapaloną wielbicielką kuchni włoskiej, właśnie tego się od siebie spodziewałem. Jedyną rzeczą, na którą chcę zwrócić uwagę, jest to, że lasagne z kurczakiem jest bardzo satysfakcjonująca i łatwa do przejadania, więc jedz powoli i pij napój o niskiej zawartości alkoholu, na przykład białe wino. Ale to oczywiście, jeśli chodzi o wakacje. W pozostałe dni lasagne nie można pić, ale tylko później napić się herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy