kurczak na butelce w całości

Złoty chrupiący kurczak, co może być lepszego?
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

ten przepis kulinarny pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że przyszedłem odwiedzić babcię, a ona ciągle mówiła:"poczekaj, teraz umyję butelkę i zjemy kurczaka". Nie mogłam zrozumieć, co to ma wspólnego z kurczakiem? A kurczak jest tak smaczny, ze skórką, soczysty, sok i wygasa, prosi o usta. Z czasem zacząłem się zastanawiać, jak ten kurczak wspiął się na butelkę, a potem, jak ta butelka nie pęka w gorącym piekarniku. Krótko mówiąc, moje zdziwienie skończyło się dopiero wtedy, gdy sama nauczyłam się gotować kurczaka na butelce. Trochę zmodyfikowałem przepis, ale to nie pogorszyło jedzenia.
robimy marynatę z majonezu, soli, pieprzu i przypraw. Dokładnie umyć butelkę. Pocieramy tuszę kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, obficie pocieramy. Pozostaw na 2 godziny do marynowania. Następnie sadzimy go na butelce z wodą, możesz dodać czosnek do butelki, kilka plasterków dla smaku. Biorę ciemne piwo, otwieram i sadzę kurczaka. Wydaje mi się, że to sprawia, że kurczak jest bardziej soczysty i smaczny. Umieść butelkę na zimnej blasze do pieczenia i w piekarniku, lekko rozgrzanym. Dodaję w nim ogień prawie do maksimum, czekam 20 minut, zmniejszam go do połowy i czekam 40-45 minut. Ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia, pozwól jej trochę ostygnąć, w przeciwnym razie zostaniesz spalony. Nie wlewam wody na blachę do pieczenia, ale jeśli się boisz, możesz wlać wodę, będziesz musiał ją okresowo dodawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy