skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że przyszedłem odwiedzić babcię, a ona ciągle mówiła:"poczekaj, teraz umyję butelkę i zjemy kurczaka". Nie mogłam zrozumieć, co to ma wspólnego z kurczakiem? A kurczak jest tak smaczny, ze skórką, soczysty, sok i wygasa, prosi o usta. Z czasem zacząłem się zastanawiać, jak ten kurczak wspiął się na butelkę, a potem, jak ta butelka nie pęka w gorącym piekarniku. Krótko mówiąc, moje zdziwienie skończyło się dopiero wtedy, gdy sama nauczyłam się gotować kurczaka na butelce. Trochę zmodyfikowałem przepis, ale to nie pogorszyło jedzenia.
robimy marynatę z majonezu, soli, pieprzu i przypraw. Dokładnie umyć butelkę. Pocieramy tuszę kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, obficie pocieramy. Pozostaw na 2 godziny do marynowania. Następnie sadzimy go na butelce z wodą, możesz dodać czosnek do butelki, kilka plasterków dla smaku. Biorę ciemne piwo, otwieram i sadzę kurczaka. Wydaje mi się, że to sprawia, że kurczak jest bardziej soczysty i smaczny. Umieść butelkę na zimnej blasze do pieczenia i w piekarniku, lekko rozgrzanym. Dodaję w nim ogień prawie do maksimum, czekam 20 minut, zmniejszam go do połowy i czekam 40-45 minut. Ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia, pozwól jej trochę ostygnąć, w przeciwnym razie zostaniesz spalony. Nie wlewam wody na blachę do pieczenia, ale jeśli się boisz, możesz wlać wodę, będziesz musiał ją okresowo dodawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g