skład / składniki
metoda gotowania
nie licz przepisów kulinarnych z grzybami, są białe, grzyby miodowe i grzyby. Kurki również nie ominęły uwagi opinii publicznej. Cóż, kto nie zna przepisu na kurki w śmietanie? To już klasyka tego gatunku. A jeśli ktoś nie wie-powiem ci. Od szkoły mam ten nawyk-podpowiadać, nie liczyć, ile dwójek poinstruowali mnie za to nauczyciele, ale jak mówią, nawyk jest drugą naturą. Jej wiek nie jest przeszkodą.
do tego dania wybieram grzyby tego samego rozmiaru, aby nie kroić zbyt dużych. Uwielbiam je na talerzu nie pokrojone zobaczyć. Myję nasze kurki tak dokładnie, jak to możliwe, aby piasek na zębach nie skrzypiał. Pozwól wodzie spłynąć. W międzyczasie kroję cebulę w półpierścienie i smażymy na złoty kolor na maśle. Dodaję grzyby. Czekam, aż wyjdzie z nich sok i zmniejszam ogień do bardzo słabego. Po 10 minutach nadmiar soku odparuje i można dodać mąkę. Gdy mąka stanie się złota, dodaj śmietanę. Sól i pieprz do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Nie dodajemy ognia, aby się nie spalić.
na stole podawaj z sałatką warzywną i tłuczonymi ziemniakami. Jedzenie najwyższej klasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g