skład / składniki
metoda gotowania
tak więc przepłukujemy baraninę umytą i oczyszczoną z folii przez maszynę do mięsa. Następnie pomijamy również cebulę ze smalcem. Mięso mielone dokładnie ugniatamy rękami, aż będzie gładkie. Drobno posiekaj umytą kolendrę lub bazylię. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól, zioła do mięsa mielonego i ponownie przepuść go przez maszynę do mięsa. Teraz jednym z najważniejszych etapów gotowania kebabu jagnięcego jest ubijanie mięsa mielonego. W kulinarnym przepisie na prawdziwy kebab nie ma jajek i chleba. A jeśli nie pokonamy mięsa mielonego rękami, rozpadnie się podczas smażenia. Dlatego podnosimy całe mięso mielone i wrzucamy do miski przez 5-8 minut, aż stanie się lepkie i wysyłamy do lodówki na godzinę lub dwie. Następnie z schłodzonego mięsa mielonego wykonujemy wydłużone kotlety i ostrożnie nawleczamy je na płaski szpikulec. Wskazane jest zwilżenie rąk w chłodnej wodzie. Mięso mielone równomiernie rozprowadzamy na szpikulcu na żądaną długość, delikatnie dociskając.
piecze się lulia kebab jagnięcy na grillu nad węglami przez około 10-15 minut na złoty kolor. W takim przypadku szpikulec należy okresowo obracać, aby uzyskać jednolity kolor i smażyć. Gotowość sprawdzamy, przekłuwając zapałką lub wykałaczką. Jeśli sok jest przezroczysty, kebab jagnięcy lulya jest gotowy. Najważniejsze, aby nie prześwietlać go nad węglami. Danie podawane jest na gorąco z warzywami i chlebem pita. Warzywa można zastąpić sosem tkemali lub zrobić sos pomidorowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g