kebab jagnięcy na grillu z cebulą

świeża Jagnięcina, grill, przyprawy... czy to może być bez smaku? Kebab jagnięcy lulya polecam miłośnikom obfitego jedzenia, a to danie można bezpiecznie włączyć do menu piknikowego w kraju. Do przygotowania tego dania wskazane jest użycie tłustego mięsa z szynki jagnięcej. Jeśli mięso nie jest wystarczająco tłuste,można to naprawić, dodając trochę tłuszczu z ogona. Najważniejsze, aby nie przesadzić ze smalcem, aby nasze jedzenie nie nabrało określonego smaku.
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 21 % 5 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

tak więc przepłukujemy baraninę umytą i oczyszczoną z folii przez maszynę do mięsa. Następnie pomijamy również cebulę ze smalcem. Mięso mielone dokładnie ugniatamy rękami, aż będzie gładkie. Drobno posiekaj umytą kolendrę lub bazylię. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól, zioła do mięsa mielonego i ponownie przepuść go przez maszynę do mięsa. Teraz jednym z najważniejszych etapów gotowania kebabu jagnięcego jest ubijanie mięsa mielonego. W kulinarnym przepisie na prawdziwy kebab nie ma jajek i chleba. A jeśli nie pokonamy mięsa mielonego rękami, rozpadnie się podczas smażenia. Dlatego podnosimy całe mięso mielone i wrzucamy do miski przez 5-8 minut, aż stanie się lepkie i wysyłamy do lodówki na godzinę lub dwie. Następnie z schłodzonego mięsa mielonego wykonujemy wydłużone kotlety i ostrożnie nawleczamy je na płaski szpikulec. Wskazane jest zwilżenie rąk w chłodnej wodzie. Mięso mielone równomiernie rozprowadzamy na szpikulcu na żądaną długość, delikatnie dociskając.

piecze się lulia kebab jagnięcy na grillu nad węglami przez około 10-15 minut na złoty kolor. W takim przypadku szpikulec należy okresowo obracać, aby uzyskać jednolity kolor i smażyć. Gotowość sprawdzamy, przekłuwając zapałką lub wykałaczką. Jeśli sok jest przezroczysty, kebab jagnięcy lulya jest gotowy. Najważniejsze, aby nie prześwietlać go nad węglami. Danie podawane jest na gorąco z warzywami i chlebem pita. Warzywa można zastąpić sosem tkemali lub zrobić sos pomidorowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy