ciasto miodowe Klasyczne

pyszne ciasto z orzechami włoskimi nie pozostawi obojętnym! Ciasto miodowe to stare danie z kuchni rosyjskiej. Nie ma w nim zbyt wiele miodu. Dodaję mniej więcej tyle, ile podano w składzie potrawy, czyli 2 łyżki stołowe. Ktoś będzie musiał posmakować większej ilości miodu w kremie, najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Kto zdecyduje się zrobić to po raz pierwszy, lepiej nie eksperymentować i przygotować taki przepis na ciasto miodowe ze zdjęciami, które dobrze pokazują, jak rozwija się proces gotowania.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 25 g
węglowodany 60 % 47 g
432 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
otrzymasz absolutnie wspaniały miód, jeśli zapiszesz ten kulinarny przepis na kuchnię rosyjską. Jest bardzo podobny do kupowanego ciasta miodowego, często sprzedawanego w supermarketach. Możesz ozdobić takie ciasto według własnego gustu-kremowymi kwiatami lub mielonymi orzechami włoskimi.
budujemy łaźnię wodną i topimy w niej masło. Po dodaniu miodu dodaj cukier i podgrzewaj, aż masa stanie się jednorodna i pachnie niesamowicie. Teraz wlewamy proszek do pieczenia i mieszając czekamy, aż nasza mieszanina zmieni kolor na biały (zwiększy również objętość, więc weź większy rondel). Usuwamy z ognia i schładzamy. Teraz wbijamy jedno jajko na raz i ubijamy trzepaczką. Rozpoczynamy mąkę i natychmiast zagniatamy delikatne ciasto. Dzielimy go na wymaganą liczbę części (może to być 6, 7 i 8 ciast) i układamy każdą warstwę w formie, wyrównując powierzchnię palcami (nie można rozwałkować wałkiem do ciasta, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie). Pieczenie każdego ciasta zajmie nam dziesięć minut. W tym czasie przygotowujemy krem: po prostu ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem (gotowanym), aż będzie gładkie. Teraz posmaruj każde ciasto kremem i ułóż je jeden na drugim. Wierzch można ozdobić okruchami z tego samego ciasta(na pewno ciasto pozostanie). Takie słodkie jedzenie nikogo nie zawiedzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy