ciasto miodowe Klasyczne
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
otrzymasz absolutnie wspaniały miód, jeśli zapiszesz ten kulinarny przepis na kuchnię rosyjską. Jest bardzo podobny do kupowanego ciasta miodowego, często sprzedawanego w supermarketach. Możesz ozdobić takie ciasto według własnego gustu-kremowymi kwiatami lub mielonymi orzechami włoskimi.
budujemy łaźnię wodną i topimy w niej masło. Po dodaniu miodu dodaj cukier i podgrzewaj, aż masa stanie się jednorodna i pachnie niesamowicie. Teraz wlewamy proszek do pieczenia i mieszając czekamy, aż nasza mieszanina zmieni kolor na biały (zwiększy również objętość, więc weź większy rondel). Usuwamy z ognia i schładzamy. Teraz wbijamy jedno jajko na raz i ubijamy trzepaczką. Rozpoczynamy mąkę i natychmiast zagniatamy delikatne ciasto. Dzielimy go na wymaganą liczbę części (może to być 6, 7 i 8 ciast) i układamy każdą warstwę w formie, wyrównując powierzchnię palcami (nie można rozwałkować wałkiem do ciasta, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie). Pieczenie każdego ciasta zajmie nam dziesięć minut. W tym czasie przygotowujemy krem: po prostu ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem (gotowanym), aż będzie gładkie. Teraz posmaruj każde ciasto kremem i ułóż je jeden na drugim. Wierzch można ozdobić okruchami z tego samego ciasta(na pewno ciasto pozostanie). Takie słodkie jedzenie nikogo nie zawiedzie.
budujemy łaźnię wodną i topimy w niej masło. Po dodaniu miodu dodaj cukier i podgrzewaj, aż masa stanie się jednorodna i pachnie niesamowicie. Teraz wlewamy proszek do pieczenia i mieszając czekamy, aż nasza mieszanina zmieni kolor na biały (zwiększy również objętość, więc weź większy rondel). Usuwamy z ognia i schładzamy. Teraz wbijamy jedno jajko na raz i ubijamy trzepaczką. Rozpoczynamy mąkę i natychmiast zagniatamy delikatne ciasto. Dzielimy go na wymaganą liczbę części (może to być 6, 7 i 8 ciast) i układamy każdą warstwę w formie, wyrównując powierzchnię palcami (nie można rozwałkować wałkiem do ciasta, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie). Pieczenie każdego ciasta zajmie nam dziesięć minut. W tym czasie przygotowujemy krem: po prostu ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem (gotowanym), aż będzie gładkie. Teraz posmaruj każde ciasto kremem i ułóż je jeden na drugim. Wierzch można ozdobić okruchami z tego samego ciasta(na pewno ciasto pozostanie). Takie słodkie jedzenie nikogo nie zawiedzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g