krem mus
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
podziel cukier na dwie części. Z pierwszą częścią ubij wszystkie cztery jajka. Lepiej wziąć jajka z lodówki, będą lepiej ubijane. I wlewaj do nich cukier stopniowo, cienkim strumieniem. Powinniśmy uzyskać masę jajeczną ze stabilną pianą. Następnie bierzemy rondel, wyciskamy do niego sok z cytryny, pocieramy skórki z dwóch cytryn, wlewamy drugą część cukru, wkładamy masło. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Wyjmij z pieca, lekko ostudź, a następnie powoli wlej ubite jajka, natychmiast ubijając wszystko mikserem, aby jajka się nie ugotowały. Ponownie włóż do pieca i gotuj na małym ogniu, aż nasz krem całkowicie zgęstnieje. Lepiej jest bardzo szybko wymieszać masę trzepaczką. Wszystko układamy w miseczkach, wkładamy do lodówki na trzy godziny, nie mniej. Po wyjęciu udekoruj plasterkiem cytryny i podawaj. To jedzenie, a raczej jego proporcje, są przeznaczone dla trzech osób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g