miętowy mus czekoladowy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
kulinarny przepis na wspaniały deser związany z kuchnią francuską znalazłem w Internecie. Naprawdę chciałem znaleźć odpowiednie przepisy, których jednym ze składników byłby Likier miętowy, podarowany mi dzień wcześniej przez przyjaciela. Ten przepis stał się miętowym musem czekoladowym, który teraz podam ci szczegółowo.
będziemy potrzebować kąpieli wodnej z dwóch patelni o różnych rozmiarach. W małym wrzucamy kawałki czekolady i wkładamy masło. Wlej wodę do dużego, włóż mały do dużego i włącz piec. Ogień powinien być słaby. Podczas gdy czekolada się topi, ciągle ją mieszamy. Po usunięciu i schłodzeniu. Gdy czekolada stanie się mniej gorąca, wlej do niej Likier miętowy i przykryj pokrywką, aby aromatyczne opary nie odparowały na próżno. Ubij żółtka mikserem na biały kolor i dodaj je do czekolady. Mieszać. Ubij schłodzone białka z dużą prędkością, aby uzyskać bardzo gęstą pianę. Po jednej łyżce Wprowadzamy białka do czekolady, delikatnie mieszając. Kładziemy go na szerokich szklankach i wkładamy do lodówki na godzinę. Posyp skórką pomarańczową, aby uzyskać więcej smaku. Nasze pyszne jedzenie jest gotowe.
będziemy potrzebować kąpieli wodnej z dwóch patelni o różnych rozmiarach. W małym wrzucamy kawałki czekolady i wkładamy masło. Wlej wodę do dużego, włóż mały do dużego i włącz piec. Ogień powinien być słaby. Podczas gdy czekolada się topi, ciągle ją mieszamy. Po usunięciu i schłodzeniu. Gdy czekolada stanie się mniej gorąca, wlej do niej Likier miętowy i przykryj pokrywką, aby aromatyczne opary nie odparowały na próżno. Ubij żółtka mikserem na biały kolor i dodaj je do czekolady. Mieszać. Ubij schłodzone białka z dużą prędkością, aby uzyskać bardzo gęstą pianę. Po jednej łyżce Wprowadzamy białka do czekolady, delikatnie mieszając. Kładziemy go na szerokich szklankach i wkładamy do lodówki na godzinę. Posyp skórką pomarańczową, aby uzyskać więcej smaku. Nasze pyszne jedzenie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g