Chaman

przyprawy można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele smaczniejsze! Chaman to pikantna przyprawa do szerokiej gamy potraw - od sałatek warzywnych po mięso, a także do napojów takich jak herbata i kawa. Gotuję tę przyprawę od kilku lat i teraz podzielę się z wami jej przepisem kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 61 % 22 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min
przygotowujemy Chamana, wlewając wodę do małego rondla i gotując. Następnie schładzamy wodę do około 30 stopni. Teraz stopniowo dodajemy kozieradkę do wody, nie zapominając o ciągłym mieszaniu, aż nasza mieszanka osiągnie taką samą konsystencję jak zwykła Rosyjska musztarda. Teraz pozwól tej mieszance całkowicie ostygnąć, a następnie dodaj pozostałe powyższe składniki Chaman. Następnie wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie, przykryj i odstaw na około pół dnia (12 godzin) w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy naszą zamrożoną przyprawę i łamiemy na kawałki. Możesz użyć przyprawy zgodnie z jej przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy