krem na śmietanie na deser

najdelikatniejszy deser jest idealny na romantyczną kolację! Ten kulinarny przepis na kuchnię francuską oferuje przygotowanie absolutnie niesamowitego kremowego deseru dla prawdziwych miłośników słodkich i wykwintnych potraw.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 47 % 18 g
223 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij schłodzone jajka, stopniowo dodając cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć skrobię kilkoma łyżkami hol.śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź niskotłuszczową śmietanę do wrzenia, dodaj skrobię i gotuj,mieszając,30 sekund.Dodaj ubite jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić masę do zagęszczenia.Usuń z pieca. Rozpuść żelatynę.Dodaj do kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij ciężką śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do schłodzonej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.


najpierw namocz żelatynę w zimnej wodzie. Chłodzimy jajka w lodówce, a następnie ubijamy je w mikserze z bardzo dużą prędkością,a następnie dodajemy cukier, nie przestając ubijać. I doprowadzamy do stanu gęstej, stabilnej piany. Wlej niskotłuszczową śmietanę do rondla, osobno rozcieńcz skrobię kilkoma łyżkami zimnej śmietany. Gdy śmietana będzie gotowa do wrzenia, wlej do niej skrobię. Gotuj, mieszając, przez około trzydzieści sekund. I dodaj ubite jajka. Uwaga! Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem, a gdy ubite jajka będą już w śmietanie, konieczne będzie bardzo intensywne mieszanie całej masy. Powinien zgęstnieć, ale nie gotować. W takim przypadku lepiej jest uczynić ogień bardzo słabym. Zdejmij patelnię z pieca. Rozpuść żelatynę i dodaj ją do naszego kremu. Bardzo, bardzo dobrze wymieszaj. Wlej wanilinę i ostudź. Oddzielnie ubij ciężką śmietanę w gęstą pianę i włóż do schłodzonego kremu. Delikatnie wymieszaj i włóż do misek. Po włożeniu do lodówki do całkowitego zestalenia (przez dwie godziny, nie mniej). Deserowe jedzenie można ozdobić startą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy