skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
Krok 3:
Ubij schłodzone jajka, stopniowo dodając cukier.
Krok 4:
Rozcieńczyć skrobię kilkoma łyżkami hol.śmietana.
Krok 5:
Doprowadź niskotłuszczową śmietanę do wrzenia, dodaj skrobię i gotuj,mieszając,30 sekund.Dodaj ubite jajka.
Krok 6:
Doprowadzić masę do zagęszczenia.Usuń z pieca. Rozpuść żelatynę.Dodaj do kremu.
Krok 7:
Ubij ciężką śmietanę.
Krok 8:
Dodaj śmietanę do schłodzonej śmietany.
Krok 9:
Krok 10:
najpierw namocz żelatynę w zimnej wodzie. Chłodzimy jajka w lodówce, a następnie ubijamy je w mikserze z bardzo dużą prędkością,a następnie dodajemy cukier, nie przestając ubijać. I doprowadzamy do stanu gęstej, stabilnej piany. Wlej niskotłuszczową śmietanę do rondla, osobno rozcieńcz skrobię kilkoma łyżkami zimnej śmietany. Gdy śmietana będzie gotowa do wrzenia, wlej do niej skrobię. Gotuj, mieszając, przez około trzydzieści sekund. I dodaj ubite jajka. Uwaga! Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem, a gdy ubite jajka będą już w śmietanie, konieczne będzie bardzo intensywne mieszanie całej masy. Powinien zgęstnieć, ale nie gotować. W takim przypadku lepiej jest uczynić ogień bardzo słabym. Zdejmij patelnię z pieca. Rozpuść żelatynę i dodaj ją do naszego kremu. Bardzo, bardzo dobrze wymieszaj. Wlej wanilinę i ostudź. Oddzielnie ubij ciężką śmietanę w gęstą pianę i włóż do schłodzonego kremu. Delikatnie wymieszaj i włóż do misek. Po włożeniu do lodówki do całkowitego zestalenia (przez dwie godziny, nie mniej). Deserowe jedzenie można ozdobić startą czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g