Sałatka Nice

świeży, jasny i przepyszny przepis na każdą okazję!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 47 % 8 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

kiedy przychodzą do mnie goście, pamiętam ten przepis kulinarny-sałatkę "Nice". Łagodny niezwykle, smaczny niezwykle I oryginalny całkiem niezły. Wszyscy go uwielbiają-zarówno domowi, jak i goście. Przyjaciele, kiedy jedziemy na święta, zamawiają mi to bezpośrednio. Ja jednak za każdym razem dodam tam coś nowego, nie zauważą, a tylko chwalą jedzenie.

więc zróbmy to pyszne! Wyciągniemy tuńczyka ze słoika i wrzucimy go do durszlaka, aby szkło olej i mogliśmy go rozgnieść. Gotuj ziemniaki. Ostudzimy go i pokroimy w kostkę – jest piękniejszy i wygodniejszy, a cebulę kroimy w pierścienie. Pokrój każdy pomidor na osiem części.

och, zapomniałam! Fasola!! Najpierw moczymy go w wodzie przez kilka godzin, a następnie gotujemy trochę w osolonej wodzie. Gdy fasola będzie gotowa, zalej ją zimną wodą, a także wrzuć do durszlaka – aby woda była szklana.

pokrój sardele. Obierz sałatę, umyj liście i wysusz je. Kiedy gotowaliśmy ziemniaki, myślę, że nie zapomnieliśmy ugotować jajek? Oczyść je i pokrój na cztery części.

następnie wymieszaj ocet i sól z pieprzem i wrzuć do mieszanki oliwy z oliwek. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj ją tam.

a teraz najważniejsze jest to, że wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, z wyjątkiem jajek, polewamy wszystko dressingiem, układamy sałatkę na liściach sałaty i dekorujemy to piękno jajkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy