skład / składniki
metoda gotowania
kiedy przychodzą do mnie goście, pamiętam ten przepis kulinarny-sałatkę "Nice". Łagodny niezwykle, smaczny niezwykle I oryginalny całkiem niezły. Wszyscy go uwielbiają-zarówno domowi, jak i goście. Przyjaciele, kiedy jedziemy na święta, zamawiają mi to bezpośrednio. Ja jednak za każdym razem dodam tam coś nowego, nie zauważą, a tylko chwalą jedzenie.
więc zróbmy to pyszne! Wyciągniemy tuńczyka ze słoika i wrzucimy go do durszlaka, aby szkło olej i mogliśmy go rozgnieść. Gotuj ziemniaki. Ostudzimy go i pokroimy w kostkę – jest piękniejszy i wygodniejszy, a cebulę kroimy w pierścienie. Pokrój każdy pomidor na osiem części.
och, zapomniałam! Fasola!! Najpierw moczymy go w wodzie przez kilka godzin, a następnie gotujemy trochę w osolonej wodzie. Gdy fasola będzie gotowa, zalej ją zimną wodą, a także wrzuć do durszlaka – aby woda była szklana.
pokrój sardele. Obierz sałatę, umyj liście i wysusz je. Kiedy gotowaliśmy ziemniaki, myślę, że nie zapomnieliśmy ugotować jajek? Oczyść je i pokrój na cztery części.
następnie wymieszaj ocet i sól z pieprzem i wrzuć do mieszanki oliwy z oliwek. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj ją tam.
a teraz najważniejsze jest to, że wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, z wyjątkiem jajek, polewamy wszystko dressingiem, układamy sałatkę na liściach sałaty i dekorujemy to piękno jajkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g