Ciasto Newski

kolejna wygrana na froncie kulinarnym!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 63 % 37 g
331 kcal
IG: 0 / 3 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

bardzo popularny wśród ludzi przepis kulinarny o nazwie ciasto "Newski" (dlaczego jest to ciasto, a nie, powiedzmy, ciasto, dla mnie osobiście pozostaje tajemnicą). Jednak jedzenie z tego nie staje się mniej smaczne, więc staramy się je ugotować.
przesiej mąkę przez sito w postaci zjeżdżalni, Dodaj do niej suche drożdże. Na szczycie wzgórza wykonujemy wgłębienie i wlewamy do niego ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo zmiękczone masło. Ubij jajko trzepaczką, dodaj cukier, sól i cukier waniliowy, włóż śmietanę. Mieszamy powstałą masę z ciastem, wlewamy łyżkę oleju roślinnego. Dobrze ugniatamy, aby powstała masa nie przylegała do rąk. Po umieszczeniu w ciepłym miejscu podejdź. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je ponownie. Po uformowaniu z niego okrągłych bułek, posmarowaniu ich olejem roślinnym, ułożeniu na blasze do pieczenia i pozostawieniu w ciepłym miejscu, aż bułki będą lekko "spuchnięte". Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim bułki przez około dwadzieścia pięć minut. Następnie pozwól im ostygnąć bez wyjmowania z piekarnika (po prostu otwórz drzwi). Następnie pokrój każdą bułkę na dwie części w poprzek i bardzo dobrze nasącz syropem. Następnie posmaruj kremem i przykryj drugą częścią bułki. Wierzch każdej z nich polewamy polewą czekoladową.
syrop cukrowy: zagotuj wodę w rondlu, dodaj cukier, gotuj, aż zgęstnieje, wlej koniak. Chłodzić.
krem: ubij mleko skondensowane zmiękczonym masłem w mikserze.
lukier: rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, wlej śmietanę, dobrze ugniataj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy