Ciasto Tatiana
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny zdobyłam na jednym forum, kiedy już dawno na niego polowałam. Ciasto gotuje się dość długo, ale wynik jest tego wart.
ubij jajka w mikserze, dodaj cukier. Po stopniowym dodawaniu: lekko podgrzany miód, mąka z proszkiem do pieczenia (najpierw musisz wymieszać proszek do pieczenia z mąką, to ważne), rodzynki gotowane na parze i suszone, prażone i posiekane orzechy włoskie. Powstałe ciasto pokrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na sześć godzin. Wyjmij, wymieszaj. Przygotowujemy piekarnik, podgrzewając go do 180 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia naoliwionym papierem pergaminowym, a na wierzch ostrożnie rozłóż nasze ciasto, a raczej jedną trzecią jego części. Ciasto "Tatiana" piecze się trzema oddzielnymi ciastami. Każde ciasto zajmie dwadzieścia minut. Wszystkie ciasta schładzamy oddzielnie od siebie, ponieważ łatwo się do siebie przyklejają. Z dużą prędkością miksera ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier puder. Na samym końcu wkładamy śmietanę i ubijamy przez kolejne trzy minuty. Osobiście podzieliłem ciasto nie na trzy części, ale na więcej. Jedno ciasto zostało upieczone specjalnie na okruchy. Wszystkie ciasta pokrywamy kremem, boki i górę. I posyp okruchy z" nadmiaru " ciasta. Otrzymasz bardzo smaczne i piękne słodkie jedzenie.
ubij jajka w mikserze, dodaj cukier. Po stopniowym dodawaniu: lekko podgrzany miód, mąka z proszkiem do pieczenia (najpierw musisz wymieszać proszek do pieczenia z mąką, to ważne), rodzynki gotowane na parze i suszone, prażone i posiekane orzechy włoskie. Powstałe ciasto pokrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na sześć godzin. Wyjmij, wymieszaj. Przygotowujemy piekarnik, podgrzewając go do 180 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia naoliwionym papierem pergaminowym, a na wierzch ostrożnie rozłóż nasze ciasto, a raczej jedną trzecią jego części. Ciasto "Tatiana" piecze się trzema oddzielnymi ciastami. Każde ciasto zajmie dwadzieścia minut. Wszystkie ciasta schładzamy oddzielnie od siebie, ponieważ łatwo się do siebie przyklejają. Z dużą prędkością miksera ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier puder. Na samym końcu wkładamy śmietanę i ubijamy przez kolejne trzy minuty. Osobiście podzieliłem ciasto nie na trzy części, ale na więcej. Jedno ciasto zostało upieczone specjalnie na okruchy. Wszystkie ciasta pokrywamy kremem, boki i górę. I posyp okruchy z" nadmiaru " ciasta. Otrzymasz bardzo smaczne i piękne słodkie jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g