Ciasto Tatiana

miłośnicy słodyczy powinni spróbować tego spersonalizowanego ciasta!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 35 g
319 kcal
IG: 6 / 17 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
ten przepis kulinarny zdobyłam na jednym forum, kiedy już dawno na niego polowałam. Ciasto gotuje się dość długo, ale wynik jest tego wart.
ubij jajka w mikserze, dodaj cukier. Po stopniowym dodawaniu: lekko podgrzany miód, mąka z proszkiem do pieczenia (najpierw musisz wymieszać proszek do pieczenia z mąką, to ważne), rodzynki gotowane na parze i suszone, prażone i posiekane orzechy włoskie. Powstałe ciasto pokrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na sześć godzin. Wyjmij, wymieszaj. Przygotowujemy piekarnik, podgrzewając go do 180 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia naoliwionym papierem pergaminowym, a na wierzch ostrożnie rozłóż nasze ciasto, a raczej jedną trzecią jego części. Ciasto "Tatiana" piecze się trzema oddzielnymi ciastami. Każde ciasto zajmie dwadzieścia minut. Wszystkie ciasta schładzamy oddzielnie od siebie, ponieważ łatwo się do siebie przyklejają. Z dużą prędkością miksera ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier puder. Na samym końcu wkładamy śmietanę i ubijamy przez kolejne trzy minuty. Osobiście podzieliłem ciasto nie na trzy części, ale na więcej. Jedno ciasto zostało upieczone specjalnie na okruchy. Wszystkie ciasta pokrywamy kremem, boki i górę. I posyp okruchy z" nadmiaru " ciasta. Otrzymasz bardzo smaczne i piękne słodkie jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy