ciasto Praskie

słynne praskie ciasto jest uwielbiane przez wszystkich - tyle czekolady i skondensowanego mleka! Ciasto praskie, jako jedno z najbardziej lubianych przez ludzi, istnieje w kilku odmianach. Chciałabym pokazać, jak powinien wyglądać Praski przepis na ciasto z galerią zdjęć, który przeszedł do nas z kuchni czeskiej. W jego skład wchodzi między innymi gotowane mleko skondensowane. Na pewno będzie potrzebny, aby uzyskać Praski przepis na ciasto ze zdjęciami, które są tutaj pokazane.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 63 % 40 g
352 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
ubij jajka z cukrem na dobrą pianę. Wlej dwie łyżki kakao, wymieszaj mąkę. Osobno rozłóż śmietanę w głębokiej misce i dodaj do niej sodę. Pamiętaj, że śmietana zwiększy swoją objętość,więc weź dużą miskę. Wymieszaj, aby uzyskać bujną masę. Dodaj śmietanę do jajek z mąką i rozpocznij elastyczne, tłuste ciasto. Piec jedno ciasto w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez co najmniej trzydzieści minut. Jeśli piekarnik nie piecze ciast zbyt dobrze, zachowaj ostrożność i podziel ciasto na trzy części. Po upieczeniu ciasta osobno. Wyjmij ciasto, ostudź i pokrój na trzy części. Każdą z części dobrze posmaruj kremem. Układamy ciasta jeden na drugim, pokrywamy ciasto ze wszystkich stron. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmij i polej polewą czekoladową. Ten słodki posiłek można przechowywać w lodówce przez około trzy dni.
krem: ubij gotowane mleko skondensowane zmiękczonym masłem.

lukier: rozpuść tabliczkę czekolady w łaźni wodnej, wlej śmietanę i zagniataj, aż będzie gładka.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy