ciasto orzechy mleko skondensowane

orzechy doskonale uzupełniają doskonały smak tego ciasta!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 60 % 41 g
365 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

takie ciasto z orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem (kulinarny przepis kuchni gruzińskiej znajduje się w Internecie) wymaga dużej ilości orzechów włoskich – trafiają tutaj do ciasta i śmietany i są używane jako dekoracja. Osobiście Zajęło mi ponad trzy szklanki orzechów przepuszczonych przez maszynę do mięsa. To około kilograma masy netto.

ubij jajka, aż będą puszyste z cukrem, dodaj śmietanę, sodę wygaszoną sokiem z cytryny, mąkę, mleko skondensowane. Nadal ubijamy, a na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą pieczemy osobno w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Sprawdzamy gotowość zapałki.

podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem: ubij zmiękczone masło jedną puszką gotowanego skondensowanego mleka, aż będzie puszyste. Na koniec dodaj posiekane lub przepuszczone przez maszynę do mięsa orzechy włoskie. Osobiście lubię prażyć orzechy na patelni bez oleju – moim zdaniem jedzenie jest bardziej interesujące. Gdy ciasta ostygną, połóż je na okrągłym naczyniu i posmaruj dobrze uzyskanym kremem. Obficie dekorujemy całą powierzchnię ciasta, a także jego boki posiekanymi orzechami włoskimi (lub przepuszczonymi przez maszynę do mięsa). To zajmie co najmniej jedną szklankę orzechów, pamiętaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy