pomidory z czosnkiem

pikantne kanapki przypadną do gustu każdemu. Smakowity. Często robię to, gdy nie ma czasu na przygotowanie innych potraw. Pomidory z czosnkiem gotują się przez około 30 minut.
KseniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 27 % 7 g
182 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
kroimy chleb, pomidory w okrągłe plasterki. Kładziemy chleb na patelni i smażymy z obu stron przez około minutę, aby chleb stał się lekko złoty.

następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory wkładamy do kuchenki mikrofalowej przez około 2 minuty, aby lekko zmiękły i zostały upieczone.

obierz czosnek i pokrój plasterki na pół.

bierzemy chleb i pocieramy jedną stronę chleba ząbkiem czosnku.

następnie bierzemy majonez i rozprowadzamy go na wierzchu.

gdy pomidory lekko ostygną, kładziemy je na chlebie.

posyp solą i pieprzem...

i pod koniec procesu dodaj zielenie.

pięknie układamy na talerzu i podajemy.

te kanapki wyglądają bardzo ładnie, pachną i są bardzo sycące. Lekki smak czosnku dodaje im pikanterii. Smacznego!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy