Szkocki deser Cranachan
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
płatki owsiane pieczemy na małym ogniu bez oleju, aż zmienią kolor.
dodaj brązowy cukier. Gdy się stopi, wyjmij z pieca i ostudź.
ubij śmietanę na szczyty, dodaj whisky, miód, płatki (część odłóż na bok do dekoracji), wymieszaj.
włóż maliny i ponownie wymieszaj.
na dnie miski kładziemy również maliny , na wierzchu-bitą masę. Dekorujemy deser płatkami, świeżymi jagodami, wiórkami kokosowymi.
dodaj brązowy cukier. Gdy się stopi, wyjmij z pieca i ostudź.
ubij śmietanę na szczyty, dodaj whisky, miód, płatki (część odłóż na bok do dekoracji), wymieszaj.
włóż maliny i ponownie wymieszaj.
na dnie miski kładziemy również maliny , na wierzchu-bitą masę. Dekorujemy deser płatkami, świeżymi jagodami, wiórkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g