Szkocki deser Cranachan

pyszny i zdrowy deser z płatkami owsianymi. Tradycyjny szkocki deser krannachan z płatków owsianych z dodatkiem whisky, a także śmietany i malin. Krannachan to szybki i bardzo smaczny deser.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 68 % 23 g
212 kcal
IG: 29 / 38 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
płatki owsiane pieczemy na małym ogniu bez oleju, aż zmienią kolor.

dodaj brązowy cukier. Gdy się stopi, wyjmij z pieca i ostudź.

ubij śmietanę na szczyty, dodaj whisky, miód, płatki (część odłóż na bok do dekoracji), wymieszaj.

włóż maliny i ponownie wymieszaj.

na dnie miski kładziemy również maliny , na wierzchu-bitą masę. Dekorujemy deser płatkami, świeżymi jagodami, wiórkami kokosowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy