Bruschetta z pomidorami czosnkiem i selerem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz przygotować nadzienie. Drobno posiekaj pomidory i łodygę selera. Zetrzyj ząbek czosnku przez drobną tarkę. Łączymy te składniki z bazylią, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj nadzienie. Pozwól mu parzyć przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kromki chleba. Lepiej jest wziąć chleb specjalny na tosty, ale możesz też zrobić zwykły. Kto obserwuje swoją figurę, weź tosty żytnie do przygotowania bruschetty. Smażyć plastry chleba na suchej, gorącej patelni lub w tosterze. Rozłóż nadzienie pomidorowe na ciepłych plasterkach. Włoska przekąska-Bruschetta jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g